02-06-2022

Čuvena ljetnja poslastica banana split

Zove se ovako zbog banane isječene na pola po dužini, split na engleskom, koja se potom zatrpa sladoleom i šlagom. Oko toga odakle orginalno potiče ova poslastica, više od jednog vijeka spore se dva grada Lotrob, u Pensilvaniji i Vilmington u Ohaju.


Foto: web/Taste of home

Naime, 1904. godine, mladi hemičar je u Pensilvaniji eksperimentisao sa novim ukusima i novim tropskim voćem, bananama, i tako je sasvim slučajno nastao banana split. Navodno, on je čak naručio da se naprave i staklene posude u obliku palube broda za ovaj novi specijalitet. Samo tri godine nakon njega, 1907. U Vilmingtonu, vlasnik restorana u blizini jednog koledža, naložio je svom osoblju da kreiraju nov, zanimljiv dezert koji bi privukao studente i tako je, ne znajući da ista poslastica već postoji još jednom rođena banana split.

Sporenje ova dva grada postoji i danas a da bi se utvrdilo pravo poreklo nedostaje bilo kakav pisani dokument. To im ne smeta da građani Vilmingtona svake godine organizuju Banana split festiva.

Za banan split trebaju vam banane, sladoled i dezertni preliv. Po pravilu, u banana split, odnosno između polovina banane se stavljaju tri kugle sladoleda od vanile i jagode, sa malo ananasa, sjeckanih oraha i mrvica čokolade, a sve se slaže u obliku broda, u posudu u obliku palube broda i ukrašava šlagom i topljenom čokoladom.

Potrebno je:
4 banane
8 kugli sladoleda
1 kesica šlaga
50 g čokolade
malo plazma keksa
čokoladni preliv za deserte

Priprema:

Banane iseći po dužini i staviti u činije za posluženje. Između banana staviti po dvije kugle sladoleda. Sve pokriti sa šlagom, posuti sa mljevenom plazmom, narendanom čokoladom i prelivom za deserte.

Izvor: noizz.rs