24-08-2021

Da li ste žrtva emotivnog manipulatora? Ovo su 4 glavna simptoma toksične veze!

Ako ste otvorile ovaj tekst, vrlo je vjerovatno da niste srećne u odnosu u kome ste. Ili ste bar nekada bile u takvoj situaciji. Nerijetko su žene žrtve muškaraca koji su vešti manipulatori i emotivni ucjenjivači, a takvi odnosi mogu da budu veoma teški, bolni i da poremete čitav koncept našeg života.

Da li ste žrtva emotivnog manipulatora? Ovo su 4 glavna simptoma toksične veze! | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Muškarci manipulatori predano rade na tome da u odnosu sve bude podređeno njihovim potrebama i željama, i lako oblikuju partnerke u ono što žele, a sve na njenu štetu… Najčešće žena nije ni svjesna šta se događa, sve dok ne dođe do ponora i situacije u kojoj je izgubila sebe, ali i samopouzdanje, te se osjeća nedovoljno dobrom za bilo koga.

I zato ostaje u nezdravom i toksičnom odnosu, u kome je „osuđena“ da mnogo trpi, mnogo ispašta i daje sve od sebe kako bi isti opstao.

Dakle, ukoliko prolazite kroz neku od sledećih situacija, najvjerovatnije ste u vezi sa muškarcem koji je emotivni manipulator.

1. Zbog njega se uvijek osjećate kao da sve radite pogrešno

Manipulacija uvijek započinje nabacivanjem osjećaja krivice. Manipulator zna da ćete iz te pozicije daleko lakše odgovoriti na njegove zahtjeve. Dakle, ako se osjećate krivom zbog nečega (čak i kada niste uradile ništa loše), želećete da se izvinite na neki način, budete „dobre“ i ispunite ono što on želi.

2. Zbog njega sumnjate u sebe i svoje kvalitete

Zapravo, manipulatorima polazi za rukom da „upravljaju“ vama jer vas dovedu u takvo stanje da više jednostavno ne vjerujete u sebe. Koriste vaše nesigurnosti i sumnje, pojačavaju ih i naglašavaju – one su zapravo njihovo glavno oružje. Ističući vaše mane i nedostatke, oni pokušavaju da vam pokažu da su navodno bolji, da vas njiko drugi ne bi prihvatio i da bez njih ne možete da prevaziđete svoje slabosti.

3.Uvijek vam djeluje kao da ste odgovorne za način na koji se on osjeća

Manipulatori će se konstantno truditi da na vas svale „krivicu“ za svoje negativne emocije – bilo da su ljuti, tužni, bijesni, ozlojađeni – vi ćete biti odgovorni za to stanje. Čak iako nemate nikakvog realnog udjela u njegovom lošem raspoloženju, on će se potruditi da ga pronađe.

4. Uvjerava vas da su njegove želje i vaše

U pokušaju da udovoljite manipulatoru, moraćete da zaboravite na kompromise. Emotivnim ucjenama on će u vas utjerati strah da odbijete ono što on želi i očekuje, kao i da uopšte izrazite svoja htenja. Dakle, ako su vaše potrebe potpuno na margini i uvažavaju se samo kada su iste kao i njegove, jasno je da je riječ o manipulaciji.

Izvor: lepotaizdravlje.rs