21-12-2022

Đački parlament SMŠ „Danilo Kiš“ obilježio „Dan mobilnosti mladih“

Đački parlament JU SMŠ „Danilo Kiš“ Budva danas je sproveo aktivnosti u okviru „Dana mobilnosti mladih“ u kojima je učestvovalo 105 učenika svih razreda i profila.


Foto: JUSMŠ "Danilo Kiš"

Oni su posjetili nekoliko sekretarijata Opština Budva, Skupštinu opštine Budva, kao i 20 preduzeća.

Projekat “Dan mobilnosti mladih”, kako su pojasnili iz budvanske Srednje škole, prvi veći projekat Đačkog parlamenta JU SMŠ “Danilo Kiš” koji ima logistički i finansijski karakter.

"Koncept projekta podrazumijeva da se tokom jednog radnog dana srednjoškolcima ukazuje prilika da određeni vremenski period kroz praktičan rad, upoznaju princip rada firme/ustanove u kojoj su tog dana zaposleni. Učenici toga dana nemaju obavezu da prisustvuju nastavi. Za svoj rad, učenici od Poslodavca dobijaju određenu dnevnicu koja će biti uplaćena na račun škole. Osim što ovaj projekat ima za cilj da se učenici kroz praktičan rad upoznaju sa radom unutar firme koju su izabrali, oni i doprinose budžetu koji je neophodan Đačkom parlamentu da realizuje ciljeve koje su ovim projektom zamislili", naveli su.

Novac prikupljen ovim projektom biće upotrebljen za unapređenje uslova vaspitno-obrazovnog rada i svih segmenata neophodnih đacima za što bolje funkcionisanje unutar škole.

"Obaveze poslodavaca ili zaposlenih u preduzeću u okviru projekta bile su da u periodu od par sati objasne na koji način funkcioniše rad unutar preduzeća i time približe radnu atmosferu i uslove rada koji ih očekuju nakon školovanja. Pohvale za sve članove Đačkog parlamenta, a posebno za fenomenalno rukovodstvo Parlamenta na entuzijazmu, ideji i realizaciji iste", zaključili su iz SMŠ "Danilo Kiš".