26-07-2023

Damjanović apelovao na građane i turiste da prijave potkradanje države

U Crnoj Gori je još prisutna ozbiljna poreska evazija u sektoru turizma, odnosno izdavanja smještaja i neizdavanja fiskalnih računa u ugostiteljskim objektima, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović i apelovao na sve da prijave potkradanje države.


Foto: Printscreen/yt Vlada CG

„Podaci koje imamo ukazuju na to da postoji još ogromna zona za dodatne poreske prihode, jer procjena broja turista u zemlji trenutno u poređenju sa prošlom i referentnom 2019. ukazuje na deset odsto veće prihode od PDV-a. Jasno je da i dalje imamo jednu ozbiljnu poresku evaziju u smislu izdavanja smještaja, ponude u ugostiteljskim objektima, kao i izdavanja plažnog mobilijara“, rekao je Damjanović na tematskoj sjednici Vlade posvećenu sektoru turizma, koja se održava na Biogradskom jezeru.

On je podsjetio da su na sjednici Vlade krajem maja usvojeni zaključci kojim se definišu aktivnosti u smislu suzbijanja sive ekonomije u turizmu, prije svega kada je riječ o nelegalnom izdavanju smještaja, ali i neizdavanju fiskalnih računa u ugostiteljskim objektima, uprkos sniženoj stopi PDV-a na te usluge na sedam odsto.

Damjanović je apelovao na građane i turiste da prijave potkradanje države gdje god budu mogli, i ponovio da posjetioci ugostiteljskih objekata u kojima se ne izdaju fiskalni računi nijesu dužni da ih plate.

„Bez podrške građana i turista nećemo ostvariti dodatne prihode“, poručio je Damjanović i dodao da je ova Vlada svojim aktivnostima postavila temelje za održivost javnih finansija, između ostalog i kroz turizam.