10-10-2023

Damjanović na godišnjim sastancima SB i MMF-a u Marakešu

Delegacija Crne Gore, predvođena ministrom finansija, Aleksandrom Damjanovićem, učestvovaće na jesenjim sastancima Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji danas počinju u Marakešu u Maroku.


Foto: Vlada Crne Gore

Jesenji sastanci SB i MMF-a trajaće do kraja sedmice.

“Fokus ovogodišnjeg, redovnog zasijedanja SB i MMF-a, kojem prisustvuju ministri finansija i razvoja, guverneri zemalja članica, rukovodioci privatnog sektora, predstavnici organizacija civilnog društva i akademski radnici, biće pitanja od globalnog značaja, uključujući globalne ekonomske izglede, iskorjenjivanje siromaštva, ekonomski razvoj i efektivnost mjera podrške”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Tom prilikom, biće organizovani regionalni brifinzi, konferencije za novinare, seminari i mnogi drugi događaji orijentisani na svjetsku ekonomiju, međunarodni razvoj i globalni finansijski sistem.

Tokom boravka u Marakešu, delegacija Vlade Crne Gore, na čelu sa Damjanovićem, prisustvovaće i sastanku Konstituence, a pored susreta sa predstavnicima SB i MMF-a, imaće i niz bilateralnih sastanaka sa vodećim predstavnicima poslovnih banka, investitorima, te predstavncima drugih država učesnica samita.

Uobičajena praksa je da se godišnji sastanci SB i MMF-a održavaju tokom septembra ili oktobra obično u Vašingtonu dvije godine uzastopno, a da u trećoj godini domaćin bude neka od zemalja članica.

Godišnjim sastancima predsjedavaju čelnici SB i MMF-a, a predsjedavanje se godišnje rotira među članovima.



(MINA Business)