29-08-2022

Damjanović najavio: Rebalans budžeta predložiće Vladi 1. ili 8. septembra

Ministarstvo finansija pripremilo je Nacrt rebalansa budžeta i biće predložen Vladi 1. ili 8. septembra, a dan kasnije dostavljen Parlamentu. To je za Radio Crne Gore najavio ministar Aleksandar Damjanović.


Ilustracija, Foto: Pixabay

"Očekujem da će rebalans koji će se pred poslanicima naći vjerovatno u poljednoj dekadi septembra biti jednoglasno podržan u Parlamentu. Inače sam u Skupštini u jednoj konstruktivnoj raspravi prilikom tehničkog rebalansa najavio sam ove stvari. Zato očekujem maksimalnu podršku, sinergiju Parlamenta i Vlade, ukoliko dođe do nekih političkih promjena, naravno i naredna vlada će morati da se bavi ovim stvarima“, istakao je ministar.

Dodaje da je prva rupa u budžetu identifikovana u maju i to manjak od 50 miliona za Fond zdravstva. Osim toga, napominje počela je isplata naknada majkama sa troje i više djece, nastale su i obaveze zbog usklađivanja penzija, a valjalo je ispraviti, ističe Damjanović, razliku između minimalne zarade i prosječne penzije.

"I te obaveze rastu svakog mjeseca do kraja godine. Tako da smo odradili Nacrt rebalansa budžeta, koji sam najavio za septembar, a nakon svođenja efekata turističke sezone i bilansa. Dolazimo do toga da državnoj kasi nedostaje 350 miliona eura koje će uz preostale depozite od 380 miliona biti nedostajuća sredstva za tekuću godinu kako bismo sve naše zakonske obaveze na vrijeme servisirali. Uz depozite i nedostajuća sredstva Crna Gora bi za narednu godinu obezbijedila depozit za narednu godinu od najmanje 100 miliona eura, ali i i stotinjak miliona koje je prethodna administracija konstituisala, a nije našla način kako da ih supstituiše“, pojasnio je ministar finansija.

U rebalans je ukalkulisana i jednokratna pomoć penzionerima, ali kako kaže ministar, ne za sve ista.

"Moramo napraviti drastičnu razliku između penzija koje su 200, 300 ili 400 eura od onih koje 800 ili 900 eura koje naravno ne moramo servisirati dodatno“, prokomentarisao je Damjanović.

Još jedan manjak treba nadomjestiti u državnoj kasi, a nastao je usvajanjem na inicijativu poslanika izmjena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

"Po tom osnovu u državnoj kasi manje je 50 miliona eura koje će otići opštinama. Podgorici npr. 20 miliona eura. I o tome treba razmišljati i ta sredstva kompenovati", poručio je ministar.

Prokomentarisao je Damjanović i tvrdnje koje se čuju minulih dana da Vlada u tehničkom mandatu ne bi trebala da donosi odluke, pa ni da predloži rebalans budžeta.

"To su potpuno pogrešne izjave i žao mi je ako neko ima takvo promišljanje. Vlada nije u tehničkom mandatu. Vlada radi u punom kapacitetu, jer Ustav Crne Gore ne prepoznaje tehnički mandat, tako da je Vlada dužna da obezbijedi nesmetano servisiranje obaveza", zaključio je Damjanović.


(Portal RTCG)