17-01-2023

Damjanović: Radimo na stvaranju boljih uslova za IT zajednicu

Ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović sa saradnicima, razgovarao je sa predsjednikom udruženja IT zajednice Crne Gore, Alekandrom Prelevićem i predstavnicima međunarodnih IT kompanija koje posluju u Crnoj Gori o stvaranju uslova koji će omogućiti da Crna Gora bude prepoznata kao idealna IT destinacija.


Foto: Ministarstvo finansija

Kako su naveli iz tog vladinog reosora, tema sastanka bile su i mjere koje će doprinijeti ozbiljnom iskoraku u pozicioniranju ukupne informatičke zajednice u našem društvu.

"Predstavnici renomiranih kompanija iz ove oblasti, koji su vezali poslovni i lični angažman za Crnu Goru, predočili su izazove sa kojima se suočavaju u poslovanju na našem tržištu, upoređujući ovdašnje uslove sa uslovima u drugim evropskim zemljama. Najviše prostora za unaprjeđenje, vide u djelu poreskih politika ali i po pitanju definisanja rezidentnog statusa", kazali su iz Ministarstva finansija.

Ministar Damjanović je, kako su istakli, ocijenio da Vlada prepoznaje značaj ove djelatnosti i da će, u okviru svojih mehanizama učiniti sve da uslovi poslovanja budu konkurentni

"Sa najboljim evropskim standardima i da će se sa ciljem donošenja najboljih rješenja sprovesti detaljna komparativna analiza, koja će u krajnjem doprinijeti da broj predstavnika međunarodne IT zajednica u našoj državi, višestruko premaši postojeći nivo."

Iz Ministarstva su kazali da su današnjem sastanku prisustvali predstavnici kompanija: Customertimes Montenegro DOO, HTL Devco DOO, ByteMinds Montenegro DOO, Artec 3D Adriatika DOO, Belka Games DOO i DataArt Solutions, INC, New York, NY.