21-11-2023

Danas je Aranđelovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju slavu Sabor Svetog Arhangela Mihaila, poznatijeg kao Aranđelovdan.

Danas je Aranđelovdan | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Sabor Svetog Arhangela Mihaila upisan je u crkvenom kalendaru crvenim slovom i veoma je poštovan među pravoslavnim hrišćanima.

Obilježava se 21. novembra po gregorijanskog kalendaru (8. novembra po julijanskom) u znak sjećanja na jednog od anđela koji su se sa vojskom svih anđela suprotstavili silama zla. Anđeli su duhovna, bestelesna bića, izvršavaju Božiju promisao, ima ih veoma mnogo i prema hijerarhiji podeljeni su u devet rangova ili činova.

Najviši među anđelima su sedmorica arhanđela, među kojima je Mihailo, koji ima još i titulu arhistratiga, po kojem je ovaj praznik dobio ime. Arhanđel Mihailo je, prema vjerovanju, „živi svetac” i u narodu postoji pogrešna tradicija da slavari ne spremaju žito (koljivo) za Aranđelovdan i Ilindan, jer kažu da su to „živi sveci”, javlja Tanjug.

Istina je da ne postoje „mrtvi sveci”. Svi svetitelji su živi, jer u Bogu niko ne može biti mrtav, pošto je Bog – Bog živih, a ne mrtvih.

Na ikonama se arhanđeo Mihailo predstavlja sa krilima, u vojvodskoj odeždi, sa mačem u jednoj i kantarom u drugoj ruci, jer prema narodnom vjerovanju, on u času smrti uzima ljudsku dušu.

Aranđelovdan je jedna od najčešče slavljenih srpskih slava.

(Tanjug/Politika)