10-12-2018

Danas je Međunarodni dan ljudskih prava

Deklaracija Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima proglašena je 10. decembra 1948. godine i od tada se ovaj datum obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava. Prvi član Opšte povelje o ljudskim pravima glasi: ”Svi ljudi rođeni su slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima”. Dalje je navedeno, ljudska prava su zagarantovana, neotuđiva i regulisana nizom međunarodnih dokumenata.

Danas je  Međunarodni dan ljudskih prava | Radio Televizija Budva

Ovog ključnog datuma u modernoj istoriji, nacije svijeta su se okupile da pokušaju jednom zauvijek zakopati posljedice genocida koji se pokrenuo tokom Drugog svjetskog rata.

Donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima je jedno od prvih značajnih dostignuća Ujedinjenih nacija i obezbjedilo je osnovnu filozofiju za mnoge pravno obavezujuće međunarodne dokumente koji su usljedili.

Rezolucija 217A (III) usvojena od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija proglašava “Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima zajedničkim standardom dostignuća za sve ljude i nacije, sa težnjom da svaki dio društva, imajući stalno na umu ovu Deklaraciju promoviše poštovanje za ova prava i slobode putem obrazovanja…”

Organizacije i pojedinke/ci koriste Dan ljudskih prava kao priliku da obilježe potpisivanje ovog istorijskog dokumenta kao i da promovišu principe koje Deklaracija sadrži. Prema bivšoj visokoj komesarki za ljudska prava Meri Robinson, Dan ljudskih prava predstavlja „priliku da se pokaže da principi Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima nisu samo teoretski ili apstraktni.“

Posjetite stranicu UN-a na http://www.ohchr.org/ kako biste dobili kopiju Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i informisali se o planiranim aktivnostima Ujedinjenih nacija na Dan ljudskih prava.