03-05-2023

Danas je Svjetski dan slobode medija

Danas je Svjetski dan slobode medija kojim se ukazuje na značaj slobode medija i podsjeća državne vlasti da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Danas je Svjetski dan slobode medija | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Odluka o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijeta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svijest o značaju slobode medija i podsjetile nacionalne vlade da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i kako bi se obiljležila godišnjica Vindhuške deklaracije, izjave o principima slobodne štampe koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine.

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. godine, kako je odlučila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. UNESCO obilježava ovaj dan svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu medija agencije UN kako bi podnijeli izvještaj o procjeni stanja slobode medija širom svijeta. Svaka konferencija je okupljena oko teme u vezi slobode medija, medijsko pokrivanje terorizma, nekažnjivost i ulogu medija u postkonfliktnim zemljama.

Na ovaj dan apeluje se da je sloboda medija jedno od osnovnih ljudskih prava i sloboda proistekla iz prava slobode govora koje je zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Sloboda medija je pravo, ne samo novinara, već i svakog čovjeka da je sloboda medija temelj demokratskih društava koja mogu da napreduju samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama.

Na Svjetski dan slobode medija mnogi upozoravaju na ugroženost ove profesije. Novinari često rade u otežanim uslovima, uz povećan finansijski i politički pritisak, nadziranje, zatvorske kazne ili nasilje zbog toga što obavljaju svoj posao.

Iz Sindikata medija Crne Gore poručeno je da novinari i zaposleni u medijima ovaj dan dočekuju u boljem ekonomskom ambijentu nego ranije i ovo bi konačno mogla biti godina kada ćemo imati osjetniji rast zarada, kako bi se mogli posvetiti rješavanju drugih brojnih problema u našoj profesiji.

Međutim, kako se navodi, prošla godina je po broju napada na novinare u Crnoj Gori, bila obeshrabrujuća jer je su ponovo zabilježili čak 28 slučajeva.

Institut za medije Crne Gore je apelovao na državu da kvalitetnim medijskim politikama, zakonima i njihovom dosljednom primjenom pomogne održivosti medija, bez favorizovanja i neprimjerenog uticaja na njihov rad.

Damir Nikočević iz CGO je kazao da Vlada u tehničkom mandatu nema legitimitet da napravi potrebne zakonodavne izmjene, a pokazalo se da nema ni jednak odnos prema svim medijima, što je još izraz njenog demokratskog deficita.

Danas će se, na inicijativu predsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra Zorana Miljanića, održati sastanak između predstavnika Vlade, tužilačke organizacije i članova Komisije za praćenje postupanja u istragama o napadima na novinare u cilju poboljšanja koordinacije, sa posebnim naglaskom na ubistvo Duška Jovanovića.