20-08-2020

Danas počinje isplata uvećanih penzija na osnovu izmijenjenog zakona o PIO

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) stvorio je pretpostavke za obračun i isplatu najnižiih penzija sa duplo uvećanim julskim čekom koji uključuje vanredno usklađivanje od 13,16 odsto, retroaktivno od 1. januara, kako je predložio premijer Duško Marković.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Iz Vlade je saopšteno da će ukupno 12,32 hiljade penzionera, koji primaju najnižu penziju u iznosu od 128,82 eura, sjutra primiti ček na iznos od 247,47 eura, dok će 3,59 hiljada penzionera, čiji je iznos penzije od 128,83 do 145,77 eura, primiti razliku od 1. januara ove godine i to u iznosu od njihove prethodne penzije do novoutvrđenog iznosa najniže penzije.

Iz Vlade su podsjetili da počinje implementacija izmjena i dopuna Zakona o PIO.

Oni su kazali da je Marković sredinom jula, nakon sastanka sa predstavnicima Socijalnog savjeta i sindikata, saopštio da je odlučio da Vlada utvrdi Predlog izmjena i dopunama Zakona o PIO, kojim je predviđeno, između ostalog, povećanje nominalnog iznosa najniže penzije za više od 13 odsto i izdvajanje dodatnih 135 miliona eura na srednji rok za potrebe izmjena zakona i unapređenja materijalnog položaja penzionera.

"Predlog zakona o PIO, koji je usaglašen u najvećoj mogućoj mjeri sa našim socijalnim partnerima, izraz je naše brige za penzionere. On obezbjeđuje pravednost i adekvatnost davanja, uz eliminisanje najnepovoljnijih godina iz obračuna penzije, kako bi se izbjegao negativan uticaj na visinu primanja naših penzionera", navodi se u saopštenju.


Izvor: Investitor.me