01-07-2019

Danas počinje ljetnja arheološka škola za djecu – „Arheolab“ u Budvi

Međunarodna ljetnja arheološka škola za djecu – „Arheolab“, održaće se od 1. do 23. avgusta, u gradskom parku Budve.

Danas počinje ljetnja arheološka škola za djecu – „Arheolab“ u Budvi | Radio Televizija Budva

Edukativni projekat „Arheolab“ će se održavati svakog dana, osim nedelje, u periodu od 09.30 do 13.30 časova.

Školu će voditi Asja Zec, diplomirani arheolog iz Padove (Italija). Škola će tradicionalno biti održana u organizaciji JU Muzeji i galerje Budve, već šestu godinu zaredom.

Na ovoj školi polaznici će imati priliku da na jednostavan i interesantan način direktno dođu u kontakt sa arheološkim istraživanjima. Učestvovaće u simulaciji arheološkog iskopavanja, tačnije u drvenom boksu ispunjenom slojevima zemlje pronalaziće predmete koji odgovaraju određenim vremenskim periodima, a sve to da bi stekli znanje i uvid u formiranje istorijskih naslaga kroz vrijeme koje arheolozi potom dešifruju. Jednostavno rečeno, cilj je da djeca steknu svijest da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji samo čeka da bude otkriven, te da se arheološki nalazi ne pronalaze samo na arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već da se mogu pronaći i ispod puta kojim koračamo svaki dan.



Za razliku od prošlih godina, ove godine će se osim nalaza iskopavati i grobnice iz gvozdenog i rimskog perioda.

Škola je namijenjena djeci od 5 do 13 godina. Partneri na realizaciji ove Međunarodne ljetnje arheološke škole „Arheolab“ je JP Morsko dobro i Turistička organizacija opštine Budva.