20-05-2020

Danas počinju maturski i stručni ispiti, obezbijeđena zaštitna sredstva

Danas počinju polaganja maturskih i stručnih ispita, dok u narednih nekoliko dana počinju i polumaturski ispiti.

Danas počinju maturski i stručni ispiti, obezbijeđena zaštitna sredstva | Radio Televizija Budva

Foto: ztskola.edu.rs

Ispitni centar je intenzivno radio na organizaciji, dok je Ministarstvo prosvjete, zajedno sa Upravom za imovinu, obezbijedilo zaštitna sredstva, saopštila je Milica Lekić, portparolka Ministarstva prosvjete.

Kako je rekla, ispiti su organizovani prema preporukama Instituta za javno zdravlje, među kojima je držanje obavezne distance od dva metra, raspored sjedenja po redovima koji osigurava maksimalnu fizičku distancu i dr. Takođe, prije ulaska učenika u učionice i nakon polaganja, stolovi će biti dezinfikovani, što je posebno važno jer se tako održava higijena između svakog pojedinačnog ulaska.

"Ispitni centar ranije je poslao spiskove učenika školama, što znači da učenici neće na oglasnim tablama tražiti svoje ime, već će škole povezati imena učenika i njihov raspored po prostorijama, pa će ih dežurni nastavnik raspoređivati u učionice prema spisku Ispitnog centra", navela je Lekić.

Dodala je da je Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Upravom za imovinu, obezbijedilo dezinfekciona sredstva za ruke i radne površine.

"Sredstva će biti distruibuirana u svaku školu u kojoj se organizuje maturski ili polumaturski ispit, a njih je oko 220. Takođe, obezbijeđene su maske i rukavice za djecu: više desetina hilada maski, rukavica ali i sasvim dovoljna količina alkohola i drugih sredstava", kazala je Lekić.

Podsjećamo, za maturante će se eksterni maturski i stručni ispiti iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, te Albanskog jezika i književnosti održati 20. maja, eksterni maturski i stručni ispit iz prvog stranog jezika 30. maja, a eksterni maturski i stručni ispit iz Matematike 1. juna.

Termin polaganja za polumaturante iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti te Albanskog jezika i književnosti je 27. maj, iz Matematike 28. maj, a iz predmeta po izboru 29. maj.


Izvor: FOS Media