28-10-2020

Danas protest roditelja ispred Osnovne škole Stefan Mitrov Ljubiša

Danas u 12h ograničen broj roditelja, koji zbog epidemiološke situacije ne pozivaju na masovnost, okupiće se u dvorištu Osnovne škole "Stefan Mitrov Ljubiša" kako bi medije i građane upoznali sa zahtjevima koje su juče poslali na mail Ministarstva prosvjete i drugih relevantnih institucija.

Danas protest roditelja ispred Osnovne škole Stefan Mitrov Ljubiša | Radio Televizija Budva

Radi se o kako su naveli, insistiranju da se staroj školi i srednjoj mješovitoj školi omogući da nastavu obavljaju u prostorijama škole za sve đake jer ove dvije škole imaju mogućnost da to organizuju. Uprave su to kako naglašavaju roditelji već tražile od Ministarstva i odbijene su.

"Zahtjev ministarstvu je poslat u ime grupe roditelja osnovne škole /budući da nije formiran novi Savjet roditelja a stari više nema legitimitet/ i Savjeta roditelja srednje škole", navodi se u saopštenju koje potpisuje Višnja Marković član bivšeg Savjeta roditelja i organizator okupljanja.

Dopis koji su roditelji poslali ministrastvu prenosimo u cjelosti

Poštovani,

Unicef navodi "da su djeca najvredniji resurs svake zemlje i da je ulaganje u djecu najbolja investicija koju jedna zemlja može da preduzme za svoju budućnost. Mi se za svoju budućnost plašimo! Uplašeni smo mjerama koje se uvode nepoštujući
smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (koje su u dodatku) kao i diskriminacijom starije djece kojoj je škola u školskim klupama uskraćena. Plašimo se kako će naša budućnost izgledati kad nam je obrazovanje već decenijama na dnu liste prioriteta.
Dostupna istraživanja iz jula mjeseca (u prilogu) dokazuju da je procenat prenosa virusa među decom od 1-19 godina starosti u potpunosti isti u slučaju zatvaranja škola kao i u slučaju ne zatvaranja. Nas interesuje koja je zvanična statistika u
Crnoj Gori o broju zaražene djece, djece koja su bila upućena na infektivnu njegu i eventualno djece koja su podlegla ovom virusu kako bismo shvatili eventualnu opravdanost zatvaranja škola jer je mi nismo do sada videli.

U nedostatku činjenica o opravdanosti zatvaranja škola, tražimo da se osnovno i srednje obrazovanje tretira kao i sve esencijalne djelatnosti koje se ne zatvaraju u toku epidemije. Ne želimo da nam djeca svake dvije nedelje prelaze na "online"
nastavu koja je potpuno konfuzna, prezahtjevna i opterećujuća a takođe iziskuje angažman roditelja koji ne moraju nužno biti informatički pismeni (zvaničan podatak je da 48% stanovnika CG uopte ne poznaje rad na računaru).

Još jedna primjedba na "online" nastavu je činjenica da ne postoje zvanični podaci koliko domaćinstava u Crnoj Gori ima računar, jer ako se misli da djeca mogu nastavu pratiti na mobilnim telefonima i sa istih satima prepisivati poslate materijale, to je po nama nedopustivo. Pokušajte svoj posao pet sati u toku dana obavljati sa mobilnog telefona pa ćete se uvjeriti koliko je to naporno i neproduktivno.

Ipsosovo istraživanje koje je podržala Britanska ambasada i UNICEF Crna Gora iz septembra ove godine daje podatak da među roditeljima djece školskog uzrasta u Crnoj Gori preovladava negativno mišljenje o učenju na daljinu – skoro 3/5 anketiranih dijeli takav stav. Gotovo 3/4 ispitanih roditelja koji ne podržavaju učenje na daljinu navodi da djeca tako gube motivaciju i radne navike. Dalje, skoro 60% ovih ispitanika smatra da se dijete udaljava od vršnjaka, a više od polovine da je kvalitet obrazovanja nizak u odnosu na tradicionalnu nastavu.

Naše dvije škole su u mogućnosti da obezbjede uslove da se nastava za SVE đake održava u školama, po propisanim mjerama o podjeli odeljenja radi obezbjeđenja fizičke distance, pa zahtjevamo da se to dozvoli. Naša opština ima dosta slobodnih prostora koje bi eventualno mogla ustupiti na upotrebu i drugoj osnovnoj školi tako da bismo, uz petrovačku školu koja već ima
svoje kapacitete, mogli u potpunosti djeci našeg grada omogućiti obrazovanje kakvo zaslužuju i svi ostali građani ove zemlje.
Očekujemo da konačno obrazovanje podignete na odgovrajuće mjesto na listi prioriteta ovog sistema jer život će se nastaviti i posle epidemije ali se bojimo da nećemo imati obrazovane mlade ljude da taj sistem "održe u životu" a još manje da ga unaprede.

S poštovanjem,

Grupa roditelja O.Š. "Stefan Mitrov Ljubiša " (Savjet roditelja još nije formiran) i Savjet roditelja Srednje mješovite škole "Danilo Kiš" iz Budve.

U Budvi, 25.oktobra 2020.