17-10-2019

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se u trenutku kada je veliki broj onih koji nemaju mogućnosti da zadovolje svoje osnovne životne potrebe i žive ispod granice siromaštva.

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva | Radio Televizija Budva

Podaci pokazuju da je najugroženije stanovništvo ono koje živi izvan urbanih područja, djeca i mladi, neobrazovani, nezaposleni i neaktivni nosioci domaćinstva. U veoma teškom položaju nalaze se i mnogočlane porodice, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i njihove porodice.

Pomoć države stanovništvu koje se nalazi u riziku od siromaštva u narednom periodu trebalo bi da ublaži nastanak novog siromaštva, ali i da najugroženije kategorije stanovništva zaštiti od pogoršanja položaja.

Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svjetski dan borbe protiv siromaštva. Cilj obeilježavanja je promovisanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim zemljama, a naročito u zemljama u razvoju.

Svjetski dan borbe protiv siromaštva obilježava se od 1987. godine, kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi.