12-06-2020

Danas se obilježava svjetski dan borbe protiv dječijeg rada

Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada obilježava se danas i ove godine biće usmjeren na pitanje uticaja COVID-19 krize na dječiji rad, saopšteno je iz Međunarodne organizacije rada.



“Zdravstvena pandemija COVID-19 i rezultirajući ekonomski šok, kao i situacija na tržištu rada imaju ogroman uticaj na kvalitet života ljudi širom svijeta. Nažalost, djeca su često ona koja često prva pate. COVID19 kriza može gurnuti milione ranjive populacije djece širom svijeta u dječiji rad. Već sada se procjenjuje da je 152 miliona djece izloženo dječjem radu, od kojih je 72 miliona izloženo opasnim oblicima dječjeg rada. Ova kategorija djece su sada, u novim okolnostima, u opasnosti da se suoče sa još većim poteškoćama: dužim radnim vremenom i radnim okolnostima koje su mnogo kompleksnije nego ranije”, navodi se u saopštenju.

Međunarodna organizacija rada se pitanjem dječjeg rada u Crnoj Gori bavi kroz implementaciju projekta MAP’16 sa kojom započela je u oktobru 2019.

Jedan od ciljeva MAP ’16 projekta za Crnu Goru je usklađivanje crnogorskog nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima o zaštiti djece na radu i izrada nacrta liste opasnog rada za djecu.

“S tim u vezi u toku su izrade fiinalnih ekspertskih izvještaja kao rezultati ranije višemjesečne saradnje sa većinom crnogorskih institucija koje su, kroz kontinuiran rad međuresorne radne grupe MOR-u pružile konkretnu podršku. Cilj MAP16’ projekta je i jačanje nacionalnog okvira za monitoring u pogledu prevalence dječjeg rada, posebno u domenu prosjačenja gdje će se takođe sarađivati sa vodećim crnogorskim institucijama poput Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, i centara za socijalni rad uz kontinuiranu podršku Ministarstva rada”, kaže se u saopštenju.

Još jedna komponenta projekta, kako su kazali, usmjerena je na unapređenje u primjeni zakona i politika vezanih za dječiji rad, uključujući najgore oblike dječijeg rada i fokusiraće se na programe obuka za predstavnike relevantnih institucija. Obuke će biti usmjerene na identifikaciju dječjeg rada i zaštitu djece od istog kao i njegovih najgorih oblika i sprovodiće se u više crnogorskih opština.













Izvor: Cdm