09-01-2023

Danas se slavi Sveti arhiđakon Stefan

Srpska pravoslavna crkva i vjernici, trećeg dana Božića, molitveno se sjećaju svetog prvomučenika – arhiđakona Stefana.

Danas se slavi Sveti arhiđakon Stefan | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Stefan je bio Jevrejin, rođak apostola Pavla. Pripadnik je onog dijela jevrejskog naroda koji su živjeli u grčkim oblastima i govorili grčkim jezikom.

Prvi je od sedam đakona koje su sveti apostoli rukopoložili i postavili na službu oko pomaganja sirotinje u Jerusalimu. Zato je i prozvan arhiđakonom.

Činio je mnoga čudesa, a neprijatelje je pobjeđivao jasnim i istinitim riječima. Svojom vjerom činio je mnoga čudesa među ljudima, a svojim protivnicima – Jevrejima, suprotstavljao se mudrošću i silom Svetog Duha.

Optužen je da je hulio na Boga i na Mojsija, a uz pomoć lažnih svjedoka i osuđen. Na suđenju, Sveti Stefan je odlučno i razložno pobijao jednu po jednu klevetu lažnih svedoka. Izložio je, jasno i sa velikim poštovanjem, cijelu istoriju Izrailja od Avrama, koji je prvi dobio obećanje o dolasku Mesije do Mojsija, o kojem je govorio sa velikim strahopoštovanjem i uvažavanjem.

No, istina o Mesiji još više je razgnevila svešteničke i narodne polavare. U tom uzavrelom trenutku, arhiđakon Stefan pogleda u nebo i to što je ugledao objavi svima prisutnima: „Evo, vidim nebesa otvorena i sina čovječijeg gdje stoji s desne strane Boga“.

Ubrzo poslije toga izveli su ga iz grada i kamenovali.

Njegove posljednje riječi su bile: „Gospode, ne uračunaj im grijeh ovaj“.

Među mučiteljima nalazio se i njegov rođak Savle, kasnije apostol Pavle. Stefanovu mučeničku pogibiju gledala je sa nekog udaljenog mjesta i Presveta Bogorodica sa Svetim Jovanom Bogoslovom i usrdno se molila Bogu za ovog stradalnika istine i vjere.

Između Starog grada Jerusalima i Maslinske gore, leži Kedronska dolina, gdje je usmrćen Sveti Stefan.

Tijelo svetog Stefana krišom je uzeo i sahranio na svom imanju potajni hrišćanin i knez jevrejski Gamalil. Mošti svetog prvomučenika Stefana su pronađene blizu Jerusalima 415. godine.

Stradanje Svetog Stefana se zbilo godinu dana poslije silaska Duha svetoga na apostole, odnosno iste godine kada se Gospod Isus Hristos vazneo na nebo. Prvi je hrišćanin koji je stradao za Gospoda i zato se naziva prvomučenikom.


Izvor: Glasregije.net