16-12-2022

Danas stručna prezentacija sa javnom diskusijom o dobrim praksama Evropskih prijestonica kulture

U okviru ozbiljnih i opsežnih priprema za kandidaturu, koje traju skoro tri godine, danas će sa početkom u 11 časova u skupštinskoj sali Opštine Budva biti održan značajan međunarodni događaj koji ima za cilj razmjenu znanja i iskustava sadašnjih i budućih Evropskih prijestonica kulture, ali i podizanje nivoa i internacionalno umrežavanje lokalne kulturne i kreativne scene, saopštili su iz Opštine Budva.

Danas stručna prezentacija sa javnom diskusijom o dobrim praksama Evropskih prijestonica kulture | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Kako su kazali, naziv događaja je: STRUČNA PREZENTACIJA SA JAVNOM DISKUSIJOM: "DOBRE PRAKSE EVROPSKIH PRIJESTONICA KULTURE: "TRENČIN 2026 ČEŠKA" I "EVORA 2027 PORTUGAL", a biće pozvana kompletna institucionalna i vaninstitucionalna scena Budve, kao i svi zainteresovani građani, jer su ulaz i učešće u diskusiji slobodni.

Događaj će otvoriti predsjednik Opštine Budva Milo Božović, a prisutnima će se potom obratiti sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Danijela Došljak.

Na prezentaciji će govoriti:

- dr Vuk Radulović, doktor međunarodnog prava i evropskih integracija (Humboltov Univerzitet, Berlin, Nemačka), ekspert za međunarodnu saradnju, evropsku dimenziju i razvoj programa koji je uspješno doveo do pobjede Evropske prijestonice kulture "Trenčin 2026 Češka", "Evora 2027 Portugal", Novi Sad 2022 Srbija", kao i Evropsku prijestonicu mladih "Varaždin 2023", a sarađivao sa desetinama drugih prijestonica.


- Dušan Kaličanin, koordinator projekta "BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture".


- doc. dr Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva, profesor političkih nauka i ekspert za kulturne politike.


"Pored navedenih tema, na događaju će biti govora i o razvoju međunarodne saradnje i evropske dimenzije projekata u kulturi, razvoju strategije kulture i akcionih planova ustanova kulture i vaninstitucionalne scene i drugim temama vezanim za projekat Evropske prijestonice kulture", navodi se u saopštenju.

Posle stručne prezentacije biće održana javna debata, gdje će posjetioci događaja moći da postave pitanja govornicima i iznesu svoja mišljenja i prijedloge.

Zato organizator događaja - Opština Budva poziva sve zainteresovane organizacije, projekte i građane da posjete događaj i aktivno se uključe.

"Ovaj događaj je odlična uvertira u, nadamo se, dobre vijesti iz Brisela, jer crnogorska javnost željno iščekuje odluku EU panela nezavisnih kulturnih eksperata o tome koji gradovi su ušli u finale za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine. Iskreno se nadamo da će među njima biti naša Budva", zaključuje se u saopštenju.