07-04-2023

Danas u Akademiji znanja koncert “Džez za djecu”

Pod pokroviteljstvom Akademije znanja, danas će, sa početkom u 12 sati, biti održan koncert pod nazivom “Džez za djecu”, u okviru istoimenog projekta. Koncert je namijenjen djeci starijeg predškolskog i školskog uzrasta.


Kroz priču, šalu, svirku, ples i interakciju djece sa muzičarima, najmlađa publika stiče bazične informacije ovog stila i postavlja temelje zdravog muzičkog ukusa.

Projekat „Džez za djecu“ ili „Jazz for kids“, pokrenut je 2006. godine na inicijativu džez pjevačice i publicistkinje Ljiljane Sađil i grupe renomiranih beogradskih džez muzičara. Njihova želja je bila da se mališanima približi džez muzika i da se upoznaju sa stilom koji savremeni svijet smatra klasikom XX vijeka.

Kvalitet ovog projekta prepoznao je Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, sa Anom Zambelić Pištalo na čelu, i svesrdno ga podržao. Takođe, značaj i kvalitet projekta prepoznale su i druge dvije primorske Opštine: Centar za kulturu Tivat i Muzička škola Budva, gdje će se koncerti održati 6. i 7.aprila.

“Program je zamišljen kao veselo muzičko druženje kome je cilj dobra zabava i nepretenciozna edukacija“, ističe direktorka Jazz Bay festivala i organizatorka koncerta, Nada Nađa Karadžić.


Nada Nađa Karadžić, Foto: Privatna arhiva

“Iako je ova prezentacija džeza u formi pravog koncerta sa desetak biranih muzičkih numera inspirisanih kompozicijama iz Diznijevih crtanih filmova, (Knjiga o džungi, 101 Dalmatinac, Mačke iz visokog društva,Mala sirena, Pinokio…) sve vrijeme se insistira na spontanoj komunikaciji i aktivnom učešću djece. Sa drugom NVO "Crnogorska horska asocijacija" preko koje organizujem Međunarodni horski festival HN, 8 po redu,  primljeni smo u EVROPSKU HORSKU ASOCIJACIJU”, sa ponosom ističe Karadžić.

Koncertu će prisustvovati i djeca iz Druge osnvne škole u Budvi. Direktorica škole Nataša Radonić. Tim povodom za naš portal istakla je da je zadovoljstvo što će učenici njihove škole, kao i učenici drugih obrazovnih ustanova iz našeg grada, imati priliku da prisustvuju i aktivno učestvuju u realizaciji ovog projekta.


Nataša Radonić, Foto: Privatna arhiva

"Mnogo toga je već napisano o značaju muzike za pravilan psihofizički razvoj djeteta, Ukoliko djeci pružimo priliku da u najranijem djetinjstvu čuju iuživaju u kvalitetnoj muzici, možemo
očekivati da će kasnije usvajati prave vrijednosti, biti odgovorniji, sposobniji da razlikuju kvalitet od kiča, i na izazove i iskušenja reagovati zrelije. Budva je grad u kome se njeguju prave vrijednosti, a kada su djeca u pitanju, svi se ozbiljno trudimo da im pružimo što više sadržaja značajnih za razvoj vještina i navika koje će im trasirati put do uspjeha", zaključila je ona.


Valentina Dabović, Foto: Privatna arhiva

Izvršna direktorica Akademije znanja Valentina Dabović kazala je da će ova ustanova uvijek biti pokrovitelj i podrška kvalitetnim projektima, pogotovo onim koji su namijenjeni djeci i mladm ljudima.

“Izuzetno mi je drago da se, kroz ovako interaktivan pristup, djeca upoznaju sa ovom specifičnom vrstom muzike. Ovakav način je za njih najprijemčiviji i primjer je kako organizovat koncerte za djecu ovog uzrasta. Uz muzičko obrazovanje koje im pružamo u školama, da steknu neke nove afinitete, izađu iz okvira svojih obrazovnih ustanova, i dožive nešto što će pamtiti”, kazala je Dabović.