29-03-2023

Dani frankofonije u Drugoj osnovnoj školi

I ove godine se raznim aktivnostima učenika francuskog jezika obilježavaju Dani frakofonije u Drugoj osnovnoj školi. Mjesec mart je mjesec Frankofonije kada se svuda u svijetu održavaju razna događanja na francuskom jeziku.

Dani frankofonije u Drugoj osnovnoj školi | Radio Televizija Budva

Tema ovogodišnje Frankofonije je “DIS-MOI DIX MOTS à TOUS LES TEMPS”, deset riječi koje su u fokusu ove godine su année-lumière, avant- jour, dare-dare, déja-vu, hivernage, lambiner, plus-que-parfait, rythmer, synchrone, tic-tac koje pozivaju na razmišljanje o načinu na koji možemo da opet postanemo vlasnici svog vremena i uskladimo lično i kolektivno vrijeme. Učenici šestih razreda u zabavnim aktivnostima podstičući izučavanje leksike, kolektivnog rada i oslobađanje mašte na ovu temu su uradili zanimljive plakate.

Sa francuskim jezikom mogu da putujem po Francuskoj, Evropi i čitavom svijetu.Francuski jezik prevazilazi granice države Francuske. Francuski jezik je posle engleskog jezika drugi međunarodni jezik, i on se takođe govori na 5 kontinenata. Za 130 miliona ljudi francuski jezik je maternji. To je drugi jezik u Evropskoj Uniji. Govori se u brojnim zemljama kao što su Francuska, Belgija, Švajcarska, Luksemburg, Kanada, Maroko, Tunis, Južna Afrika, Madagaskar, Mauricijus, Vijetnam, Tahiti itd. Francuski jezik je, pored engleskog, službeni jezik UN-a, Evropske Unije, Saveta Evrope i jezik diplomatije.

Frankofonija je organizacija koja povezuje sva mjesta u svijetu gdje se govori ili uči francuski jezik.