28-10-2022

Dani Mitropolita Amfilohija u podgoričkom sabornom hramu od danas do 1. novembra

Mitropolija crnogorsko-primorska i svešteno bratstvo Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici povodom druge godišnjice od upokojenja svetopočivšeg Mitropolita Amfilohija organizuju Dane Mitropolita Amfilohija koji će se održavati u podgoričkom Sabornom hramu u trajanju od četiri dana, od danas do 1. novembra.


Foto: MCP

Dane Mitropolita Amfilohija otvoriće predstavljanje novog albuma „KAPELA” narodnog guslara Maksima Vojvodića u petak 28. oktobra u kripti Hrama sa početkom u 19 časova.

Narednog dana, u subotu 29. oktobra održaće se Dječija akademija pod nazivom „Djeca svome Mitropolitu Amfilohiju” u kripti podgoričkog Hrama sa početkom u 19 časova.

Na dan upokojenja svetopočivšeg Mitropolita Amfilohija, u nedjelju, 30. oktobra, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služiće Svetu Ahrijerejsku Liturgiju u podgoričkom Sabornom hramu sa početkom u 9 časova uz sasluženje više arhijereja naše Svete Crkve. Nakon Arhijerejske Liturgije Mitropolit Joanikije će odslužiti pomen svetopočivšem Mitropolitu Amfilohju u kripti Hrama, tačnije u paraklisu posvećenom Svetom Amfilohiju Ikonijskom po kojem je svetopočivši Mitropolit Amfilohije i dobio svoje monaško ime.



Istog dana, u večernjim časovima, u 19 časova u kripti podgoričkog Hrama održaće se Veče posvećeno akademiku Matiji Bećkoviću, kao i dodjela nagrade ,,Izviiskra Njegoševa”. Tokom ove svečane večeri govoriće Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, akademik prof. dr Jovan Delić, predsjednik Žirija, prof. dr Ivan Negrišorac, član Žirija i Akademik Matija Bećković.

Na Lučindan, 31. oktobra, u 19 časova, u kripti Hrama održaće se i Lučindanska akademija u organizaciji Cetinjske Bogoslovije Sveti Petar Cetinjski.

Zaključno četvrtog dana, Dani Mitropolita Amfilohija završiće premijerom filma o svetopočivšem Mitropolitu Amfilohiju „Lastavice Hristove” u režiji rediteljke Julije Bočarove (Rusija), koji govori o mnogostradalnoj Srpskoj crkvi u Crnoj Gori kroz život slavnog episkopa – Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Premijerna projekcija filma zakazana je za utorak, 1. novembar u 19 časova.


Izvor: MCP