06-04-2020

Danijela Franeta: Napredak plivanja i naše nade za Tokio

Dvoje crnogorskih takmičara u plivanju imaće izvjesno šansu za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, bez obzira na odlaganje Igara. O tome je, za fejsbuk stranicu COK-a, govorila selektorka naše reprezentacije Danijela Franeta.


Foto:fb/COK

Naši plivači sada su u specifičnoj situaciji, kao i njihove kolege širom svijeta - dugoročno bez šanse za trening u bazenu.
Selektorka plivačke reprezentacije Crne Gore Danijela Franeta je istakla koliko je ova situacija zahtjevna i teška za takmičare. Pogotovo u momentu kada je plivanje u našoj zemlji napravilo izuzetan organizacioni iskorak.

"Plivači su zaista posebno pogođeni u ovoj situaciji pandemije koronavirusa, jer ostali su bez onog osnovnog uslova za trening, prilike da rade u bazenu. I to važi već tri sedmice. U takvom stanju stvari, orijentisali smo se da takmičare prije svega usmjerimo na individualne treninge, u onoj mjeri u kojoj to može biti rad u kućnim uslovima, van vode, ali uz razvijanje svijesti o značaju samoizolacije u ovom periodu, kroz razgovor sa njima. Naravno, i Vaterpolo i plivački savez Crne Gore to podstiče i radi skoro na svakodnevnoj bazi, objavama na sajtu", rekla je Franeta.

U ovoj godini, centralni događaj plivačke sezone apsolutno su trebale biti Olimpijske igre u Tokiju.

"Naša selekcija računala je na dva mjesta u Tokiju, za po jednog plivača i plivačicu. I sve je bilo usmjereno na pripreme za te nastupe. Odlaganjem Igara, sami se proces izbora takmičara prolongirao. Za našu plivačku zajednicu, ključni događaj sezone u Crnoj Gori je svakako "Montenegro open", centralna aktivnost koja treba da se održi u julu. Nadamo se da će se do početka ljeta situacija sa pandemijom riješiti, da ćemo moći u predviđenom periodu da održimo to važno takmičenje, i pokažemo, još jednom, da plivanje u našoj zemlji napreduje u svakom pogledu - rekla je selektorka.

Na OI u Rio de Žaneiru 2016. za Crnu Goru nastupili su plivači Maksim Inić i Jovana Terzić.

"Do 1. februara smo, računajući na kontinuitet rezultata naših najboljih plivača, Crnogorskom olimpijskom komitetu kao naše kandidate za Igre u Tokiju predložili Anđelu Antunović, Boška Radulović i Ada Gargovića. Oni su bili i naši predstavnici prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Gvandžuu. Taj spisak je trebao u martu da se skrati na po plivača i plivačicu. Sada je sve prolongirano, a naravno do kraja ove i početkom naredne godine očekujemo odlične rezultate i drugih plivača. Vjerujem da ćemo za Tokio 2021. imati dostojne predstavnike i napraviti pravi izbor", dodala je Danijela Franeta.

Za crnogorski sport još je važnija slika napretka plivačkog sporta u cjelini...

"Najbolji dokaz za to je državno prvenstvo u novembru prošle godine u Nikšiću. Nastupio je rekordan broj od čak 12 klubova, što je veliki iskorak. Imali smo preko 140 takmičarki i takmičara u pet uzrasnih kategorija. Mnogo je pomoglo aktiviranje i stručni rad sa djecom u Podgorici i Nikšiću. Problem ostaje Kotor, jer trenutno tamo nema plivačkih treninga, što je šteta, jer "Primorac" je u prošlosti znao da iznjedri izuzetne plivače."

Jača se i stručna baza, što je garant sistematskog rada, novih rekorda.

"Radimo na licenciranju i edukaciji sve većeg broja trenera, sudija... Mnogo nam je pomoglo iskustvo Igara malih zemalja Evrope, prošle godine u našoj zemlji. Imamo izuzetnu podršku predsjednika Vaterpolo i plivačkog saveza Dejana Bajića, ali i Crnogorskog olimpijskog komiteta, bezrezervnu i u svakoj situaciji. Zato vjerujemo u dalji i ubrzan napredak, uz nadu da ćemo u jakom ritmu ući u program ljetnjih aktivnosti, onda kad opasnost od pandemije prođe", zaključila je Franeta.

Izvor: fb/COK