23-01-2023

Delegacija Budve boravila na otvaranju Evropske prijestonice kulture Vesprem-Balaton 2023

Na poziv mađarskog grada Vesprem, delegacija kandidature "BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture" boravila je od 20. do 22. januara 2023. godine na otvaranju Evropske prijestonice kulture Vesprem-Balaton 2023. Spektakularan program na više lokacija i uz učešće stotinak domaćih i inostranih umjetnika održan je pod sloganom "Shine!" ("Sijaj!"), saopšteno je iz Službe predsjednika Opštine Budva.


Foto: Služba predsjednika Opštine Budva

Kako su naveli, na otvaranju su govorili gradonačelnik Vesprema Đula Porga, ministar za regionalni razvoj Mađarske Tibor Navračić, evropski komesar za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i sport Marija Gabrijel, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, predsjednica Mađarske Katalin Novak i direktor projekta Vesprem-Balaton 2023 Aliz Marković.

Nagradu "Melina Merkuri" gradonačelniku Vesprema uručio je Matijas Maksi, šef delegacije Evropske komisije u Mađarskoj.


Foto: Služba predsjednika Opštine Budva

"Delegacija "BUDVA-BOKA 2028 EPK", predvođena koordinatorom Dušanom Kaličaninom, predstavila je svoju kandidaturu i obavila razgovore sa predstavnicima Evropskih prijestonica kulture: Oulu (Norveška), Trenčin (Slovačka), Kaunas (Litvanija), Nova Gorica/Goricija (Slovenija/Italija), Pečuj (Mađarska), Vroclav (Poljska), Bad Išl-Sakzkamergut (Austrija), Novi Sad (Srbija) i Vesprem-Balaton (Mađarska), kao i rukovodiocima niza evropskih kulturnih i umjetničkih institucija, organizacija i projekata kao što su Donaufest Ulm (Nemačka), Kaunas Bijenale (Litvanija), Most Mjuzik (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Bugarska), Hengvento, Budapest Ritmo, Pont Festival, Trila festival (Mađarska) i drugi", navode u saopštenju.

Krajem prošle godine javnost Crne Gore obradovala je vijest da je odlukom panela nezavisnih kulturnih eksperata Evropske unije, Budva sa Bokom postala finalista takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

"Finalna faza takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture je još zahtjevnija od predfinalne, ali Budva je spremna da učini sve što je potrebno da u tom takmičenju i pobijedi. Kandidaturi "BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture" predstoji još dosta rada, daljeg razvoja projekata i međunarodne saradnje, izgradnje partnerstava sa inostranim kulturnim organizacijama i institucijama, povezivanja sa drugim Evropskim prijestonicama kulture i kandidatima", saopštili su iz Službe predsjednika Opštine Budva.