20-09-2017

Delegacija Organizacije žena Crne Gore boravila u Kini

Na poziv Svekineske Federacije žena i Odjeljenja za međunarodne odnose Komunističke partije Kine, tročlana delegacija Organizacije žena Crne Gore je predstavljala Crnu Goru na Simpozijumu ženskih poslova Kine i zemalja istočne Evrope.

Delegacija Organizacije žena Crne Gore boravila u Kini | Radio Televizija Budva

Simpozijum u Pekingu „Ujedinjavanje žena za Belt and Road Inicijativu“ imao je cilj da Svekineska Federacija žena upozna predstavnice Crne Gore, Srbije, Albanije, Rumunije, Ukrajine i Bjelorusije sa aktivnostima organizacija žena Pekinga, Hangžua i Šangaja, koje imaju vodeću ulogu u razvoju žena, po pitanju rodne ravnopravnosti, ženskog preduzetništva, zapošljavanja i promovisanja ženskog stvaralaštva.



Pored radnih sesija u Kini, članice Organizacije žena Crne Gore, Branka Čvorović , Jelena Koprivica i Mia Laušević su obišle Nacionalni kineski muzej žena i djece, Zabranjeni grad, Kineski zid, Hram neba i Muzej lubenica u ruralnom dijelu Pekinga. Posjeta provinciji Hangžu bila je u znaku posjete Muzeju i pogonima za proizvodnju svile, plantažama zelenog čaja i najpoznatijoj internet kompaniji Alibaba.

Ženska preduzetnička priča zaokružena je u Šangaju na završnoj konferenciji nakon koje bi trebalo da krene umrežavanje i konkretizacija eventualne saradnje ovih šest država i Kine.