08-04-2020

Demokrate Budva: Mjeru o zabrani ribolova ne može donijeti Savez, očekujemo reakciju NKT

Posljednja u nizu mjera na suzbijanju širenja zaraznih bolesti, a koja se odnosi na zabranu svakog vida sportsko-rekreativnog ribolova, je iz više uglova nejasna običnim građanima, te su iz Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore u Budvi saopštili da očekuju reakciju i odgovor NKT.

Demokrate Budva: Mjeru o zabrani ribolova ne može donijeti Savez, očekujemo reakciju NKT | Radio Televizija Budva

Saopštenje prenosimo integralno:

Posljednja u nizu mjera na suzbijanju širenja zaraznih bolesti, a koja se odnosi na zabranu svakog vida sportsko-rekreativnog ribolova, je iz više uglova nejasna običnim građanima, te nas je to natjeralo da reagujemo. Naime, nejasno je, da li je ovo mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, ili iskljucivo Saveza za sportski ribolov.

Naglašavamo da u slucaju epidemije ovakve i slicne mjere moze donositi iskljucivo NKT i to na predlog Ministarstva zdravlja, nikako pojedinačni subjekti i asocijacije, pa tako ni pomenuti Savez. Da se građani dalje ne bi zbunjivali, očekujemo reakciju i odgovor NKT.

Druga stvar se tiče svrsishodnosti i razloga za donošenje ovakve mjere. Dobro je poznato da se sportsko-rekreativni ribolov u opščtini Budva ne obavlja masovno, već je to iskljuivo djelatnost koju ribari obavljaju individualno, eventualno u paru, sto je apsolutno u skladu sa važećim mjerama NKT. Osim toga, ribolov se obavlja na otvorenom moru, eventualno udaljenim pontama, te je i mogucnost lokalne transmisije virusa praktično nemoguća.

Posebno je surovo u situaciji u kojoj su naši građani onemogućeni da privređuju i u situaciji u kojoj se sve veći broj građana nalazi u sve težoj finansijskoj situaciji, pa sve teže nabavlja i najosnovnije životne namirnice, odlučiti se za ovakve mjere. Naprosto, ribolovci imaju mogućnost da svojim ulovom prehrane i sebe i svoje najbliže, a nerijetke su situacije u kojima se ulov donira onima kojima je u ovoj situaciji najpotrebniji. Oduzimati im ovu mogucnost je prosto rečeno sramno.

Nadolazeći uskršnji praznici su mogućnost da se izbjegnu dodatni troškovi, a sada će ribolovci i njihovi najbliži biti prinuđeni da kupuju smrznute uvezene proizvode u nekom od lanaca supermarketa.

Sa druge strane, ako se ova zabrana i može pravdati zaštitom javnom zdravlja, ponovo otvaramo pitanje šta je sa preko 50 aktivnih gradilišta na teritoriji opštine Budva, na kojima dominantno radove izvodi preko 1000 radnika koji su strani državljani, a koji osim što se ne pridržavaju mjera NKT i ne nose zaštitnu opremu, vrlo često ne nose ni zastitnu opremu koja je neophodna na gradilištima?

Vrlo su čudni aršini po kojima jedan ili dva ribolovca na otvorenom moru predstavljaju rizik po javno zdravlje, a radnici koji koriste kolektivne smještaje, kolektivno se prevoze i slobodno obavljaju svakodnevnu trgovinu u lokalnim supermarketima ne predstavljaju nikakvu opasnost.

Jasno je nama da su Bemax, Statis, Sinavatra itd. platili reket donacijama, pa se iz tog razloga i izuzimaju iz bilo kakvih mjera, kao sto nam je jasno i da su oni višedecenijski partneri i finansijeri DPS-a.

Svjesno rizikujemo da nas neko optuži za politikanstvo u ovoj situaciji, ali ovo je sve samo ne politikanstvo. Ovo je život i ovo su činjenice koje niko demantovati ne može. Kao što se ne mogu demantovati ni brojne slike koje sa gradilišta na Pržnu i drugih velikih gradilišta po Budvi, svaki dan preplavljuju medije i društvene mreže.

Dakle, dok se 95% građana naše opštine pridržava izrečenih mjera i vrlo odgovorno ponađa u ovoj situaciji, nekolicina privilegovanih monopolista na tržištu unutrašnje robne trgovine i građevinarstva trlja ruke. Dok građani ne znaju kako će u buduće sastavljati kraj sa krajem, u situaciji kada se iz opravdanih razloga suspenduju osnovne slobode i prava čovjeka, koronaprofiteri nastavljaju da isisavaju i materijalni i prostorni resurs ovog grada i države, bez ikakvih poslijedica.

Nadamo se samo da će sve ovo što kraće trajati, i uz što manje žrtve i gubitaka, a kada konačno prođe imaće i Duško Marković i Milutin Simović i Kenan Hrapović i Milo Đukanović priliku da se suoče sa brojnim pitanjima, a posebno ovim.