19-01-2016

Demokrate: Zašto se Tužilaštvo i Latinović spore oko 4.000 metara kvadratnih?

Demokrate: Zašto se Tužilaštvo i Latinović spore oko 4.000 metara kvadratnih? | Radio Televizija Budva

"S obzirom da smo 14.01.2016. godine podnijeli zahtjev za sazivanje hitne sjednice Skupštine opštine Budva sa jednom tačkom dnevnog reda, usvajanje Zaključka koji bi definisao način ponašanja Opštine u svim slučajevima vezanim za tzv. Budvansku grupu, isticanje imovinsko-pravnih zahtjeva prema svim fizičkim i pravnim licima za koja se dokaže da su oštetila budžet Opštine Budva, dakle po istom osnovu po kojem je i današnja sjednica zakazana, samo ovu današnju je zakazao DPS Budva. Nas zahtjev je odbijen. Potom dan poslije sam kao zainteresovano lice potpuno u skladu sa poslovnikom podnio zahtjev da prisustvujem danasnjoj sjednici koji je takodje od strane gospodina Bora Lazovića odbijen. Oba zahtjeva su odbijena uz smiješna i nemušta obrazloženja. Pošto DPS Budva, kršenjem Poslovnika ne dozvoljava legitimno zainteresovanim licima da na sjednici kazu sto misle o predloženoj odluci, moramo se obratiti javnosti i saopštiti sledeće:

Poštovani gradjani, danas imamo predlog da se raskine Aneks 4 ugovora o projektovanju i gradnji TQ centra i garaze. Istine radi to je jedini po Opštinu povoljan aneks od svih zakljucenih, naime kako koji Aneks zakljucivan steta je po opštinu bivala sve veća i veća, sve do Aneksa br 4 koji je potpisan usled pritiska opozicije i javnosti, izmedju ostalih i naseg odbornika Mijomira Pejovica. I osnovni ugovor je bio veoma loš po Opštinu, a valjda kako su rasli apetiti prvaka DPS-a, tako su i potpisivani Aneksi. Pretumbacije, pravna vratolomija svojstvena DPS-u Budva i raspodjela prostora u TQ Centru Aneksima 1, 2 i 3 je dodatno teško oštetila Opštinu Budva. Ako je tako, a jeste, postavlja se pitanje zasto se danas raskida Aneks 4, ali ne i ostali. Raskida se zato što je na osnovu tog Aneksa upisana fiducija u korist Opštine na oko 4000 m2 prostora u TQ centru. U pitanju je 4000 m2 nedovršenog prostora u takozvanoj Lameli C i upravo za te prostore se sumnja da pripadaju formalno Trade Unique i gospodinu Latinoviću, a u stvari prvacima DPS-a koji su optuženi u slučaju TQ.

Zašto sada tih 4000 m2 ulazi u trampu tužilaštva i gospodina Latinovića kada Opština Budva treba samo da sačeka da isteknu rokovi za izgradnju garaže i prostore može uknjižiti na sebe. Ako gospodin Latinović priznaje da je oštetio budžet za 19,50 miliona eura zašto tu štetu ne plati u novcu ili drugim prostorima, već sa 8000 m2 ukupno od kojih su 4000 m2 već opštinski. Sada nelegitimni Predsjednik Opštine Srdja Popović ima stav da niko od njegovih partijskih drugova nije ustvari oštetio Budvu, već je to jedino uradio gospodin Latinović, pritom zaboravljajući da su neki od njih nedavno priznali krivicu. Mi imamo problem sa takvim pristupom i nećemo podržati predloženu Odluku, kao što nismo ni jednu do sada vezano za ovaj posao. Nećemo je podržati iz mnogo razloga. Prije svega, nećemo učestvovati u još jednoj farsi i prekajanju istine o onome što se dešavalo u Budvi u zadnjih 10-tak godina, i smatramo da se opština mora prema svakom slučaju isto odnijeti, jer je u pitanju sistemska kradja i zahtjeva sistemski odgovor. Sada isti odbornici DPS-a koji su glasali za osnovni ugovor i sve Anekse, uključujući i bivšeg šefa odborničke grupe DPS-a gosp. Srdju Popovića, koji je digao ruku za taj isti Aneks 4 prije 18 mjeseci, treba da se pospu pepelom i po principu pljuni pa poliži raskinu Aneks 4. Dali su gospodin Popović i gospodin predsjednik Skupštine Lazović i tada znali da Aneks 4 služi za prikrivanje krivičnog djela,kako stoji u obrazloženju današnje Odluke. Takodje, ništa ne insinuiramo ali moramo navesti činjenice zbog kojih ne vjerujemo u ovakav pristup, pa neka nas nelegitimni Predsjednik Opštine ili neko iz tužilaštva demantuje…

Prvo,imamo optužene,od kojih su neki priznali krivicu, skoro svi su članovi DPS. Drugo, imamo oštećenu Opštinu Budva, koju predstavlja nelegitimni Predsjednik Opštine Srdja Popović, takodje iz DPS-a, koji je glasao za ovaj vrlo štetan posao i ima i partijsku i privatnu relaciju sa optuženima. Treće imamo Specijalno tužilaštvo, koje opet svu štetu u ovom poslu locira kod Trade Uniqa i gospodina Latinovića, na čijem je čelu gospodin Katnić koji opet ima privatnu relaciju sa gospodinom Popovićem,ako nije tako neka nas demantuju. I četvrto imamo Viši sud koji treba da potvrdi Sporazume i donese presude, a tamo imamo gospodina Savića koji je u vrijeme izvršenja krivičnih djela bio Osnovni državni tužilac u Kotoru, koji ni jednu od strane opozicije podnešenu krivičnu prijavu, nije nikad procesuirao.

Opet kažemo, ništa ne insinuiramo ali previše je sumnje i nedoumica, Sporazumi su tajni, procesi su tajni, niko iz DPS-a nije oštetio Budvu, neznamo ni sta Skupština Opštine Budva ponistava a sta ne, i ko o tome odlucuje. Sve treba da se završi sa što manje posledica po sve uključene. Takav pristup ne prihvatamo i na danasnjoj sjednici ćemo traziti odgovore na ova i jos neka pitanja, a mi kao ozbiljan i odgovoran politički subjekt ne mozemo glasati za nesto u sta nismo sigurni, za razliku od DPS-a Budva koji je prije 18 mjeseci glasao kako trazi Sveto a danas kako trazi gospodin Katnić", navodi se u saopštenju koje potpisuje Dragan Krapović, predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Budva.