27-12-2019

Depoziti u bankama na rekordnom nivou

Stanovništvo, privreda i Vlada na kraju novembra su u crnogorskim bankama imali deponovana sredstva vrijedna 3,55 milijardi eura, što je novi rekordni nivo još od 2003. godine, pokazali su podaci Centralne banke (CBCG).

Depoziti u bankama na rekordnom nivou | Radio Televizija Budva

Istovremeno, sva kreditna zaduženja iznosila su 3,09 milijardi eura što znači da su čak 450 miliona bila manja od sredstava koja se čuvaju u bankama, prenose Dnevne novine.

Iz CBCG su podsjetili da je iz monetarne statistike u isključene Atlas i Invest banka Montenegro, kada su u njima pokrenuti stečajni postupci. Samim tim, izvještaji ne sadrže podatke o nevraćenim kreditima, odnosno preostalim depozitima kod te dvije finansijske kompanije.

U domaćim bankama na kraju novembra crnogorski državljani su imali 1,31 milijardu EURA, što predstavlja rast od devet miliona u poređenju s prethodnim mjesecom. Depoziti stranaca su dostigli 467,51 milion i prvi put rastu nakon tri mjeseca.

Sredstva samih finansijskih kompanija ukupno su iznosila 38,93 miliona, lokalna i državna vlada imala je “pod ključem” 268,27 miliona, a privreda nešto više od 1,1 milijardu eura.

Među organima Vlade, centrala je bila najštedljivija sa deponovana 179,33 miliona eura, opštine su čuvale 83,1 milion, a socijalni fondovi 5,83 miliona eura.

Na računima banaka strane firme imaju 277,9 miliona eura, a strane finansijske institucije 14,76 milona i ta stavka prvi put ima zabilježen rast na mjesečnom nivou još od aprila ove godine.

Nijesu zanemarljiva ni sredstva nevladinih i drugih neprofitnih organizacija. Naime, one sa sjedištem u Crnoj Gori imaju deponovano 58,86 miliona eura, a strane još 3,5 miliona.













Izvor: Mina