27-07-2018

Deset najskupljih slika Vinsenta Van Goga

Vinsent Van Gog je bio holandski slikar, grafičar i crtač, postimpresionist koji se smatra jednim od najslavnijih i najuticajnijih osoba u istoriji umjetnosti Zapada.

Deset najskupljih slika Vinsenta Van Goga | Radio Televizija Budva

Za vas smo izdvojili deset njegovih najskupljih slika, a da li one vrijede zaista toliko procijenite sami.

1.Portret poštara Đozefa Rulena



Rulen je bio poštar francuskog gradića Arls, kao i dobar prijatelj Van Goga. Ova slika je nastala dvije godine prije Van Gogovog samoubistva, a danas se može vidjeti u muzeju moderne umjetnosti u Njujorku. Muzej je za nju morao da plati 114 miliona dolara.

2. Irisi



Ova slika je prvobitno bila prodata australijskom biznismenu 1987. godine za tadašnjih 53 miliona dolara. S obzirom na to da on nije uspio skroz da je isplati, sliku je preuzeo muzej Pol Geti u Los Anđelesu, gdje je i danas izložena.

3. Autoportret bez brade



Godine 1998. ova slika je prodana privatnom kolekcionaru za 71 milion dolara, što bi danas bilo oko 103 miliona, računajući inflaciju.

4.Žitno polje sa čempresima



Ova slika je nastala 1889. godine u mentalnoj ustanovi u Francuskoj, gde je Van Gog boravio godinu dana. Rad je inspirisan pogledom iz njegove tamošnje sobe. Slika je prodata 1993. godine Metropolitan muzeju umjetnosti u Njujorku za tadašnjih 57 miliona dolara, što bi danas bilo oko 93 miliona.

5. Vaza sa petnaest suncokreta



Iako postoje mnoge verzije ove slike, samo jedna je prodata japanskom muzeju Sompo za čak 82 miliona dolara!

6. Zemljoradnica sa žitaricama u pozadini



Slika je nastala 1890. godine. Nakon Van Gogove smrti, mijenjala je mnoge vlasnike. Na kraju je završila kod Stivena Kohena za 100 miliona dolara.

7. Aleja Alikamp



Jedan od francuskih prikaza prirode, prodat je na aukciji 2015. godine za 66 miliona dolara.

8. Zvjezdana noć



Jedna od najpoznatijih slika ovog holandskog slikara je prodata muzeju moderne umjetnosti u Parizu 1941. godine, gdje je ostala i dan danas. Van Gog ju je naslikao dok je boravio u mentalnoj ustanovi između 1889. i 1890. godine. Iako se ne zna tačna cijena ove slike, pretpostavlja se da se kreće između 100 i 150 miliona dolara.

9. Portret Doktora Gašea



Ovo je najskuplja Van Gogova slika, prodana za čak 148.9 miliona dolara japanskoj porodici 1990.godine. Naslikao ju je iste godine kada je i umro, 1890.

10. Autoportret



Ovo remek dijelo se može vidjeti u Van Gogovom muzeju u Amsterdamu. Njegova vrijednost se procenjuje na oko 71 milion dolara.