28-08-2019

Detalji obračuna: Marko Ljubiša Kan izbjegao hice iz kalašnjikova

Goran Slovinić i Dragan Marković ranjeni su iz vatrenog oružja u noći između ponedjeljka i utorka, oko dva sata poslije ponoći, dok je zasjedu izbjegao Marko Ljubiša Kan, koji je sjedio sa njima na terasi lokala „Korkovado“.

Detalji obračuna: Marko Ljubiša Kan izbjegao hice iz kalašnjikova | Radio Televizija Budva

Ljubiša se u policijskim evidencijama vodi kao bezbjednosno interesantna osoba. Prema informacijama Pobjede, napadač je došao skuterom do obale, nosio je silikonsku masku, došetao je do bašte lokala i ispalio sedam hitaca.

Markoviću i Sloviniću je ukazana pomoć u budvanskoj hitnoj pomoći, a kasnije su prevezeni u kotorsku bolnicu.

Njihovi životi nijesu ugroženi, a sektor policije za rasvjetljavanje najtežih krivičnih djela do traga za napadačem. Kako je Pobjedi potvrđeno iz više izvora, muškarac sa silikonskom maskom je pucao iz kalašnjikova i u žrtve je ispalio sedam hitaca.

Nakon toga je hitro pobjegao nazad na skuter i za sada mu se izgubio trag. Istražitelji provjeravaju da li je napadač imao logistiku, ko mu je javio da su Marković, Slovinić i Kan na terasi lokala „Korkovado“. Naš izvor blizak istrazi navodi i da postoji mogućnost da napadač nije imao osobu koja ga je navodila na potencijalne žrtve s obzirom na to da je lokal „Korkovado“ bio mjesto gdje su učestalo boravili Marković, Slovinić i Kan.

Istražitelji ispituju ko je od trojice gostiju bio meta ali, prema nezvaničnim informacijama, pravac istrage je usmjeren na kontakte i poslove Slovinića i Ljubiše. Ime Marka Ljubiše je proteklih godina često bilo na stupcima crne hronike. U nekoliko navrata preživio je pokušaje likvidacije. Na njega je pucano 2013. godine u Beogradu iz automobila u pokretu. Ispaljeno je 15 metaka iz „heklera“ na „golf“ u kojem je bio.

Ljekari u hitnoj su konstatovali da ima dvije prostrijelne rane u vratu, povredu u slabinskom dijelu, a jedan metak ga je pogodio u desnu ključnu kost. Ljubiša je bio ranjen i 2009. godine, u Beogradu, ispred sportske hale Arena, poslije utakmice Partizan - Panatinaikos.

Tada je zadobio ustrijelnu ranu u vrat. Napadač nije otkriven, a policija je konstatovala da je riječ o neraščišćenim kriminalnim računima. Krajem januara 2017. godine Ljubiša je, nakon saradnje crnogorske i švajcarske policije, hapšen u Luganu zbog krijumčarenja droge. Kako je i dalje na slobodi, nema informacija.

VEZE

Prema evidencijama policije, Ljubiša slovi za bezbjednosno interesantnu osobu, pripada barsko-budvanskom klanu kojim je rukovodio pokojni Luka Đurović, a bio je desna ruka ozloglašenom srpskom državljaninu i osuđeniku Luki Bojoviću, kao i ubijenom Goranu Đuričkoviću iz Budve. Prema evidenciji bezbjednosnih službi, sa barsko-budvanskom grupom i ozloglašenim zemunskim klanom sarađuju škaljarci, usko ih povezuju zajednički interesi.

Ljubiša je blizak i sa Sašom Boretom koji je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića 2005. godine. Veze Ljubiše sa škaljarcima crnogosrske istražitelje su dovele do saznanja da mu je u decembru 2016. godine u Bečićima pripremana likvidacija. To je ustanovljeno kada su istražitelji prikupili dokaze među kojima su i skuter i zolja koju su pronašli sredinom decembra te godine na izlazu iz Budve. Samo sedam dana ranije u Bečićima, usred dana, na terasi lokala „Trofej“ ubijeni su Ljubišin blizak prijatelj – Đorđe Boreta i gost, penzinisani doktor Dragan Zečević, koji je bio slučajna žrtva.

Prvobitne sumnje da iza dvostruke likvidacije stoji suparnička grupacija – kavčani, obistinile su se. Rezultati iz forenzičkog centra pokazali su da se tragovi sa zolje i skutera poklapaju sa tragovima na kacigi i motoru koji su koristile ubice Borete i Zečevića.

Ubijeni Boreta je brat od strica osuđenika Saše Borete, koji izdržava tridesetogodišnju kaznu za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića. Pokojni Boreta bio je oženjen sestričnom Gorana Đuričkovića, koji je ubijen u oktobru prošle godine ispred svog lokala u Budvi ,,Old fišerman“ nakon krađe 200 kilograma kokaina u španskoj luci Valensija.

PREKRŠAJNA KAZNA

Krajem januara 2018. godine Ljubiša je kažnjen prekršajno 700 eura, a njegov prijatelj Ognjen Kažanegra 200 eura jer su 25. novembra prošle godine izazvali incident u restoranu „Hemingvej“ u Budvi. Ljubiša je ošamario sugrađanina Marka Boretu i zajedno sa Kažanegrom lomio inventar „Hemingveja“. Sve se odvijalo naočigled brojnih gostiju restorana. Ipak, niko od njih nije pomenuo imena učesnika incidenta.

Ljubiša je dugo boravio u Beogradu, a tamošnji mediji su ga povezivali sa klanom Beograđanina Luke Bojovića. Za Ljubišom je bila raspisana potjernica po naredbi Višeg suda u Podgorici zbog osnovane sumnje da je počinio ubistvo u pokušaju 6. februara 1997. godine ispred kafe-bara „Foršaze“ u Budvi. On je tada poslije svađe učestvovao u pucnjavi u kojoj je jedna osoba lakše povrijeđena. Ljubiša je u Srbiji uhapšen 22. novembra 2011. godine, a izručen je u aprilu 2012. jer se čekalo na završetak krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u toj zemlji.

Prije pucnjave zbog oružja uhapšen vlasnik restorana

Vlasnik restorana „Korkovado“ Đuro Ivanović iz Budve uhapšen je samo nekoliko sati prije pucnjave, kada je policija utvrdila da su na dva pištolja koja su 10. avgusta pronađena u njegovom lokalu - njegovi DNK tragovi.

Lisice su mu preksinoć stavljene, a tužilac odredio zadržavanje. - Službenici SBPOKK-a su operativnim radom i preduzimanjem niza mjera i radnji, ciljano kontrolisali otvoreni improvizovani šank ugostiteljskog objekta ,,Korkovado“ koji se nalazi ispod zidina Starog grada u Budvi, gdje je u tom trenutku bio veliki broj turista – kazali su ranije iz policije.

Prilikom kontrole šanka pronađena su dva pištolja sakrivena u najlonske kese i zamotana u krpe. Pronađen je pištolj marke „bereta“, kal 7,65 mm, uklonjenog serijskog broja, sa šest metaka u okviru, kao i revolver marke „magnum 357“, takođe skinutog serijskog broja, u čijem burencetu je bilo šest metaka.

Izvor: RTCG