19-04-2021

Dezinformacije opasne koliko i korona

Čovječanstvo se bori protiv pandemije i infodemije, mnoštva neprovjerenih, fabrikovanih i netačnih informacija, koje se svakodnevno plasiraju građanima i koje baš kao i virus ne prepoznaju granice, upozorava šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović.

Dezinformacije opasne koliko i korona | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Ona je istakla da je prema dostupnim podacima SZO, u gotovo pola od 53 zemlje SZO euro regiona, obuhvat prvom dozom vakcinacije do 10 odsto.

"Od ranih dana pandemije ukazivali smo da će proces vakcinacije biti suočen sa različitim izazovima, uključujući ne samo pronalazak i autorizaciju bezbjedne i djelotvorne vakcine, već i proizvodnju vakcina u dovoljnim količinima, pravičnu distribuciju i administriranje na globalnom nivou i generisanje povjerenja i podrške građana", kaže Brajovićeva.

Dodaje i da je realno bilo očekivati da će i u Crnoj Gori, kao i u ostatku svijeta, skeptičnost, oklijevanje građana i nedovoljna informisanost, u značajnoj mjeri opredijeliti tok masovne imunizacije.

"U nastojanjima da se građanima pruže naučno utemeljene informacije i podaci iz kredibilnih izvora posebnu pažnju treba posvetiti odnosu između benefita i rizika vakcinacije, kako bi raslo povjerenje u djelotvornost i bezbjednost vakcina. Donošenje odluka na temelju glasina i neprovjerenih informacija iz nepouzdanih izvora može koštati života i jednako je opasno kao i virus. Samo u regionu Evrope dosad je od posljedica kovida smrtno stradalo preko milion osoba. Na nedjeljnom nivou bilježi se preko 1,5 miliona novooboljelih, pri čemu se registruje pad broja novih infekcija samo u populaciji osoba starijih od 80 godina na blizu 30 odsto", rekla je ona.

Posebno, ističe, zabrinjava što je stopa hospitalizacije i dalje na visokom nivou, dok su kapaciteti intenzivne njege širom regiona preopterećeni.