29-05-2023

Digitalni stres je problem novog doba

Ne možemo da poreknemo da je tehnologija poboljšala mnoge aspekte naših života. Samo jedan klik nas dijeli od beskonačnog pristupa informacijama, zabavi, ljekarima, terapeutima i još mnogim drugim stvarima. Međutim, taj beskonačan pristup je upravo to – beskonačan. A sve ovo može dovede do digitalnog stresa – novog termina za ne tako nov problem sa kojim se suočavaju mnogi ljudi


Ilustracija, Foto: Pixabay

„Digitalni stres obuhvata osjećanja stresa, anksioznosti i preopterećenosti koja mogu nastati zbog činjenice da se sve češće oslanjamo na digitalne tehnologije“, kaže za MBG Health dr Lisa Stroman, klinička psihološkinja.

Zašto je teško izbjeći digitalni stres

Najprije da zaključimo jednu stvar. Danas je izuzetno teško spriječiti i zaobići ovu vrstu stresa. Zašto?

Previše informacija

Sa stalnim protokom informacija i notifikacija koje dobijamo preko raznoraznih digitalnih platformi i servisa, veoma je teško ostati van toka dešavanja. Ovo nas vodi do digitalnog multitaskinga. To je, na primjer, kada odgovarate na mejl dok istovremeno skrolujete na društvenim mrežama ili kucate poruke na telefonu.

FOMO (fear of missing out) odnosno strah od propuštanja

Na Instagram feedu nažalost ne postoji dugme za pauzu. Društvene mreže posebno mogu da stvore osjećaj pritiska da morate da budete u toku sa najnovijim vijestima i dešavanjima.

Odvajanje od sadašnjeg trenutka

Svi smo mi svjesni da je nezdravo provoditi previše vremena na društvenim mrežama, ali feed kao da kroz šarenilo sadržaja prosto zove da budemo uvijek online. Ovo samo po sebi može da dovede do stresa jer niste u mogućnosti da se prebacite na offline mode i postanete svjesni i prisutni u sadašnjem trenutku.

Kako se nositi sa digitalnim stresom?

Čak i ako ste svjesni da zavisnost od tehnologije utiče na vaše mentalno zdravlje, skoro je nemoguće potpuno izbjeći digitalni stres. Ali je moguće upravljati njime, evo i kako:

Postavite granice i pravite pauze

„Odredite određeno vrijeme tokom dana kada nećete koristiti digitalne uređaje. Na primjer tokom obroka i prije spavanja.

Bez obzira na to da li se radi o poslu ili zadovoljstvu, možete se voditi pravilom 20-20. Poslije svakih 20 minuta gledanja u ekran napravite pauzu od 20 sekundi i gledajte u neki udaljeni predmet da biste smanjili naprezanje očiju. Možete i da praktikujete pravilo 50-10, to jest da poslije 50 minuta ispred ekrana napravite 10-minutnu pauzu da se prošetate i istegnete.

Prilagodite notifikacije

Stručnjaci predlažu da uključite samo ona obavještenja iz aplikacija koja su vam neophodna. Ovo može pomoći u stvaranju svjesnijeg odnosa sa tehnologijom.

Briga o sebi treba da bude prioritet. Vježbanje, mindfulness, meditacija, spavanje i njegovanje veza van onlajn svijeta poboljšaće bolje vaše opšte zdravlje i smanjiti nivo stresa.

Vježbajte mindfulness

Izbjegavajte multitasking ili bezumno skrolovanje. Umjesto toga fokusirajte se na ono što radite i završavajte zadatke jedan po jedan. To vam može pomoći da lakše prepoznate znakove digitalnog stresa i napravite pauzu kada počnete da se osjećate preopterećeno.

Koristite filtere za plavo svijetlo

Plavo svijetlo koje emituju ekrani može poremetiti obrasce spavanja i izazvati naprezanje očiju. Koristite filtere ili naočare koje blokiraju plavo svijetlo da biste smanjili štetni uticaj.



(Klix.ba)