13-08-2020

DIK ne odustaje, nema prava glasa van prebivališta

Odbijena inicijativa CDT-a da se ukine pravilnik o glasanju pismom, Ustavni sud čeka isto mišljenje

DIK ne odustaje, nema prava glasa van prebivališta | Radio Televizija Budva

Sjedište DIK-a, Foto: Boris Pejović
Državna izborna komisija (DIK) odbila je inicijativu Centra za demokratsku tranziciju da ukine svoj dokument “Pravila glasanja putem pisma”, na osnovu koga dio birača može biti diskriminisan jer ostaje bez prava glasa na izborima.

U pitanju su građani koji su zbog epidemije u samoizolaciji ili u karantinu, a kojih trenutno u državi ima oko 2.400 i 160 u bolnicama. To ne znači da svi oni imaju prava glasa, kao ni da će ta brojka ostati manja ili biti veća, na šta je nedavno ukazao i direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, navodeći da ne može prognozirati situaciju na dan ili poslije parlamentarnih i lokalnih izbora u pet opština.

CDT je ranije upozorio DIK da Pravilnik nije usaglašen sa Ustavom i Zakonom o izboru odbornika i poslanika, tražeći da tu inicijativu stavi na prvu narednu sjednicu, saznaju “Vijesti”. To je učinjeno juče, kada je većina odbila stavljanje van snage Pravilnika.

Na istoj sjednici, kako je potvrđeno “VIjestima”, DIK je razmatrao zahtjev Ustavnog suda da se izjasni o inicijativi Centra za građansko obrazovanje, koji je u vezi s istom problematikom prošle sedmice podnio ustavnu inicijativu. I CGO i CDT smatraju da se dijelu birača uskraćuje pravo glasa, koje je opšte pravo i garantovano Ustavom. Na to je CGO ukazao u inicijativi US koji će se o njoj izjasniti nakon odgovora DIK-a, kome rok za to ističe danas.

Predsjednik DIK-a Aleksa Ivanovićfoto: Savo Prelević
CDT je upozorio DIK da se Pravilima glasanja putem pisma uvodi prebivališe kao ograničenje, iako Ustav pravo glasa dozvoljava građanima sa punih 18 godina i najmanje dvije godine prebivališta.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da birač zbog bolesti ili invalidnosti može glasati pismom i da takav zahtjev podnosi biračkim odboru. Pravilnikom se to precizira da oni koji su bolesni ili su na liječenju to mogu činiti samo tamo gdje imaju biračko pravo, podsjeća CDT.

Direktor CDT Dragan Koprivica u pismu DIK upozorava na ovo, izražavajući sumnju da će Pravilnik izdržati test ustavnosti.

CGO je ranije zatražio da Ustavni sud to provjeri po hitnom postupku, a “Vijestima” je iz tog suda objašnjeno da će to učiniti i da čekaju stav DIK-a i osporeni dokument.

Predsjednik Upravnog odbora CeMI Zlatko Vujović ranije je izrazio bojazan da bi US mogao iskoristiti mogućnost i praksu koju je već uveo i negativno se izjasniti, navodeći da se ne radi o opštem pravnom aktu.

Ustavni sud je 23. jula ove godine odbacio inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o raspisivanju izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore, odnosno to što je predsjednik države Milo Đukanović raspisao izbore, a da prethodno nije skraćen mandat Skupštini, čime je suštinski preuzeo nadležnost predsjednika parlamenta.

Tu inicijativu je ranije podnijela Građanska alijansa, kojoj odluka i obrazloženje US još nijesu dostavljeni.

“Vijesti” nezvanično saznaju da se u odbijajućoj odluci navodi da se ne radi o opštem pravnom aktu ili drugom propisu kojim se uređuju pravni odnosi, jer ne sadrži bitna obilježja opšteg pravnog akta koji podliježe ustavnoj kontroli. Radi se, smatra US, o pojedinalnom aktu koji se odnosi na konkretnu situaciju i konkretne radnje u postupku izbora za poslanike.

CGO upozorava da DIK krši epidemiološka pravila
CGO je juče pozvao Nacionalno koordinaciono tijelo, Institut za javno zdravlje i Vladu da, kako su naveli, javno osude kršenje mjera i pobrinu se za adekvatno sankcionisanje DIK-a, za koga moraju važiti pravila kao za druge institucije.

“Kolega Damir Suljević, u svojstvu posmatrača, prati... sjednicu DIK-a. Ukazao je na kršenje mjera NKT, jer je u sali preko 20 osoba i sugerisao da se od NKT traže instrukcije kako da se nastavi rad. Sjednice DIK-a nijesu politički skupovi. To znači da u sali ne može biti više od 20 osoba. Zabrinuti smo što DIK nastavlja da krši Ustav, zakon i mjere NKT jer time urušava svoj kredibilitet i dodatno dovodi u pitanje legitimitet izbora”, naveo je CGO.

Hitno o ustavnoj žalbi Jonice, žrijebanje u petak
DIK je juče razmatrao i zahtjev US kome su Socijalisti Snežane Jonice podnijeli žalbu, pošto im je odbijena izborna lista. Mišljenje bi trebalo da dostavi sinoć ili rano jutros, jer je US obavezan da odluči u roku od 48 sati, što je danas.DIK će u petak organizovati žrijebanje za redosljed na glasačkom listiću, pa mora imati konačnu listu partija koje učestvuju na izborima. DIK je ranije odbio listu Socijalista koju su je podnijeli kao Jugoslovensku.

Izvor: Vijesti