04-05-2018

Dinamična mobilnost u Opštini Budva

Opština Budva je potpisala ugovor za projekat "Dynamic MOBILITization 2.0" koji ima za cilj da promoviše i podstakne korišćenje ekološki prihvatljivih oblika transporta sa fokusom na car-sharing i bike-sharing.

Dinamična mobilnost u Opštini Budva | Radio Televizija Budva

Opština Budva je potpisala ugovor za projekat "Dynamic MOBILITization 2.0" (#DynaMob 2.0) u okviru okviru Prvog poziva INTERREG IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru 2014-2020, koji finansira Evropska unija.

Projekat DynaMob ima za cilj da promoviše i podstakne korišćenje ekološki prihvatljivih oblika transporta sa fokusom na car-sharing i bike-sharing.

Car-shaing and bike-sharing u kombinaciji sa alternativnim načinima transporta pružaju građanima inteligentnije i efikasnije rješenje za transport. Pored toga, car-sharing i bike-sharing omogućavaju da se ulični prostor u gradskom jezgru ustupi za socijalne i ekološke funkcije, čime se povećava privlačnost našeg grada.

Prema istraživanjima, električna vozila mogu pokriti 100 kilometara u gradu za samo 90 centi, u poređenju sa najekonomičnijim automobilima na gas, koji zahtevaju od 3 do 3,50 eura za pokrivanje iste udaljenosti.

Istraživanja takođe pokazuju da, ako pogledamo samo troškove i koristi za društvo, jedan kilometar automobilom košta 0,15 eura, dok društvo zarađuje 0,16 eura na svakom kilometru koji pređen biciklom.

Mijenjanje navika ljudi i aktivan uticaj na izazove u budućem razvoju saobraćaja je od izuzetne važnosti, kako bi za rezultat imali: smanjenje zagađenja životne sredine, ublažene klimatske promjene, smanjene štete zbog zastoja i najvažnije, bolji kvalitet života i zdravlja ljudi.

Opština Budva će, kroz DynaMob projekat, po prvi put biti u prilici, da svojim građanima i turistima, omogući alternativu za zdraviji i ekonomičniji prevoz u gradu, kroz nabavku električnih bicikala, ugradnju stanice za punjenje eko automobila, stanica za bike-sharing, u kombinaciji sa odgovarajućom aplikacijom.

Projekat takođe podrazumijeva širenje regionalne mreže pametnog i zelenog transporta kroz učešće lokalnih uprava u razvoju integrisanog akcionog plana #DinaMob 2.0 i definisanje zajedničkog modela za transport, koji integriše efikasna, realna i održiva rješenja.

Na ovom projektu partneri Opštine Budva su: Opština Copertino (Italija), Ulisse trening centar iz Italije, Opština Campobasso (Italija), Privredna komora Tirane, Opština Skrapar (Albanija) pridruženi partner Opština Tirana (Albanija).