21-10-2019

Divlji šipak: Biljka koja pomaže u borbi protiv raka, a odlična je za izradu sokova i marmelade

Divlji šipak jedan je od najcjenjenijih biljaka u prošlosti. Smatra se ljekovitom biljkom za mnoge tjelesne probleme. Pomaže tijelu i srcu da ostane zdravo, a postoje dokazi i kako može pomoći u borbi protiv raka.

Divlji šipak: Biljka koja pomaže u borbi protiv raka, a odlična je za izradu sokova i marmelade | Radio Televizija Budva

Šipak sadrži elaginsku kiselinu, antioksidans koji stimulira proizvodnju kolagena što bi značilo da više divljeg šipka u vašoj prehrani znači manje bora na vašoj koži. Najveću primjenu imaju plodovi divljeg šipka koji se obično beru crveni dok nisu potpuno sazreli i previše omekšali. Osim mesa ploda, koriste se i sjemenke.

Kako i gdje brati šipak?
Ako ga ne želite kupovati, divlji šipak možete pronaći na raznim mjestima: uz puteljke i u blizini šuma te na osunčanim staništima, na rubovima livada, pašnjaka, šikarama,… itd.

Divlji šipak berite s rukavicama i u odjeći koju vam nije žao podrapati na trnju. Možete ga brati dok je tek dozreo ili pričekati da omekša od mraza. Dok tek dozrijeva ima u sebi više vitamina C, ali dok je mekaniji bolji je za pekmeze i marmelade. Najčešće se beru plodovi koji još nisu potamnili. Berite divlji šipak bez stapki. Očistite ga od ostatka cvijeća na vrhu ploda i stavite na sušenje. Plodove možete razrezati na pola ili ga sušite cijelog. Ako ćete ga rezati, dobro ga očistite od sjemenki i njihovih dlačica. Najbrži postupak je sušenje u pećnici na 50 stupnjeva, no možete ga ostaviti da se nekoliko dana suši na suncu. Osušeni šipak čuvajte u vrećicama koje će propuštati zrak. Čuvajte ih na prozračnom mjestu i nemojte koristiti duže od jedne godine.

Pozitivna svojstva divljeg šipka
Učinkovit u borbi protiv raka
Sok od šipka u sebi sadrži mnoga antioksidativna svojstva i to tri puta više nego zeleni čaj ili crno vino. Studija izvedena na 48 muškaraca pokazala je da se nakon operacije ili terapije zračenja kod raka prostate, a konzumiranja 235ml soka od divljeg šipka dnevno, širenje i rast ove opake bolesti bitno smanjio. Uz to, nova istraživanja pokazuju kako jedenje ploda ili pijenje soka može spriječiti i uporiti rast nekih vrsta raka dojke.

img src=/vijesti-slike/1571644245.jpg class=img-responsive>

Smanjuje simptome PMS-a

Šipak uspijeva uravnotežiti nivo estrogena kod žena. Poželjno je da ga se uvrsti u prehranu jer će pomoći u borbi protiv PMS-a i problema povezanih s menopauzom.

Učinkovit protiv impotencije
Sok od šipka može pomoći u poboljšanju protoka krvi kroz tijelo. To stimulira proizvodnju dušikovog oksida koji odmara stanice krvnih žila, a ujedno pomaže i muškarcima koji pate od erektilne disfukcije.

Velika korisnost za rad srca
Ova biljka sprječava nakupljanje pnaslaga na zidovima arterija koji inače može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Ovi učinci pozitivni su i za osobe s dijabetesom koje imaju velik rizik za aterosklerozu. Osim toga normalizira krvni pritisak jer razrjeđuje krv i potiče bolji protok do srca.

Zdravlje zubi
Radi antibakterijskih svojstava u šipku, ova biljka sprječava nastanak naslaga na zubima. Ujedno smanjuje loš zadah i bolesti desni.

Borba protiv prehlade i gripe
Radi velike količine vitamina C proizvodi od divljeg šipka pomažu u borbi protiv gripe i simptoma prehlade.




Recept za sok od divljeg šipka
Kako bi uživali u blagodatima šipka svaki dan, najednostavnije je imati domaći sirup od divljeg šipka.

Potrebni sastojci:

1 kilogram očišćenih bobica šipka
1 kilogram šećera
Priprema:

1. VAŽNO! Bobice jako dobro očistite od žute opne. Ni malo tog žutog omotaća ne smije ostati niti vam pasti među bobice koje ćete koristiti. Žuti oblog blago je otrovan.

2. Očistite bobica toliko da dobijete 1kg. Ako koristite više ili manje bobica, tako smanjujte ili povečavajte količinu šećera.

3. U veću posudu stavljajte red bobica, pa pospite šećerom. Pritisnite rukama i ponovite dok ne potrošite sve bobice. redajte u veću posudu red bobica, pa pospite šećerom. Malo pritisnite rukama pa tako ponovite dok ne potrošite sve bobice.

4. Ostavite preko noći da odstoji, a sutra dobro promiješajte. Ostavite tako još nekoliko sati i povremeno miješajte.

5. Sameljite cijelu smjesu u blenderu.

6. Procijedite kroz gusto cjedilo i napunite pasterizirane boce.

Recept za marmeladu od divljeg šipka
Potrebni sastojci:

3 kilograma šipka
1 kilogram šećera

Priprema:

1. Odrežite crne kapice, operite ga i stavite u jednu ili dvije manje posude. Zalijte ga s toliko vode da ga potpuno prekrije i još 2cm iznad.

2. Kuvajte smjesu dok se šipak ne počne raspadati, to jest kada ga kuhačom pritisnete, a on je mekan. Dolijevajte vode ako vam kroz kuhanje ispari.

3. Nakon kuhanja ostavite da stoji 30 minuta i počnite ga pasirati kroz sito. Pasirajte ga toliko dugo dok ne osjetite i vidite meso od šipka. Ako je potrebno dodajte tople vode i da se dobije više marmelade.

4. Ponavljajte dok sav šipak ne istrošite.

5. Marmeladu sipajte u veliku posudu u kojoj ćete ju i kuhati, stavite 1 kilogram šećera i lagano krenite zakuhavati. VAŽNO! Cijelo vrijeme mješajte žlicom za snijeg i nimalo se ne odvajajte od posude. Stalno miješajte i stalno držite na laganoj vatri. Kuvajte pola sata.

6. Kad se marmelada skuva do kraja, pripremite teglice koje ćete prije toga sterilizirati u pećnici, posušiti i staviti u hladnu pećnicu koju ćete potom ugrijati na 100°C.

7. Gotovu marmeladu prebacite u vruče teglice i odmah zatvarajte i tako ostavite da se hlade.