24-08-2021

Divna Ljubojević sa ansamblom Melodi večeras na Trgu između crkava

Druge večeri književnog festivala Ćirilicom na Trgu između crkava u budvanskom Starom gradu od 21 čas publika će uživati u koncertu duhovne muzike i nastupu Divne LJubojević sa ansamblom Melodi.


Foto: Divna Ljubojević, NBB

Divna LJubojević pjevanjem i dirigovanjem profesionalno se bavi od svoje 17 godine. Međunarodna publika više od dvije decenije prati njene nastupe dok svjetski kritičari i mediji glas Divne LJubojević nazivaju „anđeoskim”.

Dvadesetpet muzičkih izdanja, od kojih dvanaest za svjetsko tržište, naišlo je na izuzetne kritike međunarodnih slušalaca i muzičkih stručnjaka. Divna je u 2016. godini izdala i muzičko izdanje - kompilacijski CD, pod nazivom “Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog Istoka” za nacionalnu izdavačku kuću PGP-RTS. Ovo izdanje proglašeno je za najprodavanije izdanje PGP-RTS u 2016. godini i najprodavanije izdanje iz oblasti duhovne muzike u okviru svih izdanja PGP-RTS.

Sa svojim ansamblom „MELÓDI”, koji je osnovala 1991. godine sa grupom prijatelja, Divna je održala preko 600 koncerata širom svijeta. Od 2001. godine Divna je predavač na mnogim seminarima o muzici širom Evrope i vodi stručne škole pjevanja.

"Dok slušate Divnu LJubojević bićete nagrađeni nebeskom svetlošću koja u vidu njenog glasa pomera granice našeg poimanja lepog, harmoničnog i duhovnog" zabeležila je muzička kritika. Ovo je prepoznao i kompozitor Franko Batiato, autor opere ”Telesio”, koja je izvedena 2011. godine u Italiji kao prva hologramska opera na svijetu, a u okviru koje je Divna nastupila kao vodeći solista. Za film Jan Artus-Bertrana "Čovek" (Human) u 2015. godini u Parizu, Divna je snimila jednu od kompozicija "Jerusalim", kompozitora Arman Amara.

U toku svoje dugogodišnje karijere kao solista, dirigent, kompozitor i aranžer sarađivala je sa solistima domaće i inostrane operske scene, sa kamernim istrumentalnim ansamblima, sa renomiranim pop muzičarima, a muzika koju je snimila obilježila je i niz autorskih filmova i pozorišnih predstava.
Stručna javnost Divnu svrstava među vodeće specijaliste za muzičke tradicije zemalja vizantijskog kulturnog kruga i ”jedinstvenu zvezdu pravoslavne muzike 21. veka”.

Impozantna biografija Divnu LJubojević svrstava u red najvećih misionara srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine.

Divna je nosilac:

• Nagrade ZLATNI ORFEJ - L'Orphée d'Or (Francuska 2014) od Académie du Disque Lyrique za evropsko izdanje – “Divna, l’âme du chant orthodoxe”
• Ordena ”Vernost i vera” za ”istaknuti doprinos delu duhovnog preporoda” (Belorusija 2014)
• Ordena Počajevske ikone Majke Božje "za propoved Pravoslavlja pojanjem" (Ukrajina 2010)
• Nagrade magazina za klasičnu muziku “Le Mond De la Musique” (Francuska 2006) za evropsko izdanje – “Lumieres Du Chant Byzantin”.

Organizatori podsjetićaju medije da je zabranjeno snimanje nastupa Divne LJubojević i ansambla Melodi duže od dva minuta.

Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore organizuju treći festival književnosti "Ćirilicom", koji će biti održan od 23. avgusta do 6. septembra na Trgu između crkava u Starom gradu Budvi, a svi počinju u 21 čas.