21-10-2016

Dječaci za primjer: Vratili vlasniku novčanik sa oko 500 eura

Učenici osmog razreda Osnovne škole "Milan Vuković" Igor Vujičić, Stefan Pervić i Ela Popović pronašli su na Savini novčanik u kome je bilo oko 450 eura i 100 dolara.

Dječaci za primjer: Vratili vlasniku novčanik sa oko 500 eura | Radio Televizija Budva

Bez razmišljanja, vratili su novčanik i novac vlasniku, koristeći vješto, kako i priliči njihovoj generaciji, mobilne telefone i Fejsbuk stranice svojih vršnjaka i tražeći odgovorno pomoć roditelja. Ni u jednom trenutku nijesu poželjeli da novac zadrže.
“Nijesam znao šta treba da radim, pa sam novčanik dao svojoj drugarici Eli da vidi da li ona možda poznaje tog čovjeka. Ela je uzela novčanik i odnijela ga kući da kaže mami šta se dešava”, kazao je Stefan.

Igor Vujičić, koji je u novčaniku pronašao dokumenta, snalažljivo je došao do vlasnika.

“Meni su drugovi rekli da je na ličnoj karti u novčaniku pisalo Veselin Bilbija. Sjetio sam se da mi u našoj grupi za trening imamo dječaka koji se tako preziva. Oni su mi rekli da nema šanse da je to neko njegov, zato što na dokumentima piše da je taj čovjek iz Bosne. Pošto smo mi išli sa klubom na Zlatibor, sjetio sam se da i taj dječak ima bosanski pasoš. Kontaktirao sam ga preko Fejsbuka, a on mi je rekao da je to novčanik njegovog tate. Potvrdio je sumu novca i ime, pa sam se do govorio sa Elom Popović da se nađu, i njegov tata je došao po novčanik”, kazao je Igor.

“Nijesam ni u jednom trenutku pomislio da zadržim taj novac. Imam telefon, bicikl, meni ne treba novac, želio sam samo da novčanik i novac vratimo čovjeku kome pripada”, ispričao je Stefan Pervić.
Vlasnik novčanika Veselin Bilbija kaže da se već pomirio sa činjenicom da je izgubio novac, kada je stigla vijest da je on pronađen.

“Kada izgubite posljednji cent logično je da budete očajni. U jednom trenutku pomislio sam – šta ću, idem dalje. Onda me je sin pozvao i rekao mi da su njegov drugar i drugarica našli novčanik na Savini. Stupio sam u kontakt sa njima, otišao kod njih kući, potvrdio da sam ja izgubio novac. Htio sam da ih častim, ali oni nisu htjeli ništa pa sam im kupio čokoladu. Zahvalio bih se i djeci i roditeljima koji su ih tako odgojili. Ja mislim da bi i moja djeca tako uradila. Posebna zahvalnost čovjeku koji sam skoro godinu nije primio platu, a podržao je djecu da vrate moj novčanik, sav novac i dokumenta. Koliko god da im se zahvalim bilo bi malo”, kazao je Bilbija.