29-07-2020

Dječak iz Islanda napravio najveću repliku Titanika od Lego kockica

Brinjar Karl Bigison iz islandskog Rejkjavika, kada je imao deset godina, odlučio je da oda počast Titaniku sa Lego kockicama. Nekih 700 sati (11 mjeseci) i 56.000 kockica kasnije, dovršio je ono što je postalo najveća Lego replika Titanika na svijetu.

Dječak iz Islanda napravio najveću repliku Titanika od Lego kockica | Radio Televizija Budva

Foto: Bored Panda

Brinjar je, kako prenosi Bored Panda, rekao da mu je projekat promijenio život.

"Lego je važan dio mog djetinjstva. Uvijek sam bio sam, igrao se sam, tako da su Lego kockice postale moji najbolji prijatelji. Dok sam gradio, koristio sam i razvijao svoju maštu i kreativnost. Ne sjećam se da sam se osjećao usamljeno, bio sam previše zauzet", ispričao je za Bored Pandu dječak koji boluje od autizma.

Kada mu je bilo 9 godina, Brinjar je otišao da posjeti Legoland u Danskoj.

"Prvi put sam video sve velike modele i zaista sam bio fasciniran njihovim obimom i građevinskom strukturom", rekao je, dodavši da je istovremeno bio opsjednut brodovima.

Njegov djed pomogao mu je da napravi posebno uputstvo i nacrt Titanika, a majka da napravi crowdfunding stranicu tako da je mogao prikupiti novac potreban za kupovinu kockica.

Ponuđen mu je prostor u skladištu da napravi model gdje je dolazio svakog dana nakon škole i gradio 3-4 sata tokom 11 mjeseci.

Sada, Brinjar ljeta provodi radeći na trajektu za jedno obližnje ostrvo.

"Druga sam godina srednje škole i cilj je da jednog dana postanem kapetan", kazao je i istakao da danas ima zaista sjajne prijatelje.


Izvor: Radiosarajevo.ba