27-01-2020

Do Beograda za četiri sata: CRBC će pregovarati i za drugu dionicu auto-puta Bar – Boljare

Kang Šifei, iz kompanije CRBC koja gradi u Crnoj Gori, kaže da će učiniti sve da prva dionica od Podgorice do Kolašina bude završena u roku, do kraja septembra.

Do Beograda za četiri sata: CRBC će pregovarati i za drugu dionicu auto-puta Bar – Boljare | Radio Televizija Budva

“Građevinski radovi su završeni preko 80 odsto… Ne možemo dati čvrste garancije ali uložićemo svoje maksimume da ona bude završena u roku, do kraja septembra”, izjavio je Šifei za televiziju Nova M.

Prema njegovim riječima, na crnogorskom terenu su se suočili sa brojnim izazovima.

“Ovo je prvi put da smo došli u Evropu i suočili se sa evropskim načinom rada. Drugi izazov je birokratija i papirologija na koju nijesmo navikli, a treći je sam teren – veliki broj mostova i tunela, duboki klanci, visoke planine, nezgodna konfiguracija i nezgodna stenska masa”, objašanjava Šifei, prenosi Tanjug.

Dionica od Podgorice do Kolašina ima 16 tunela i preko 20 mostova, a kada cijeli projekat bude završen benefite će, kako navodi Nova M, osjetiti svi, budući da je Crna Gora jedina zemlja na Balkanu koja nema auto-put.

Izgradnja ovog auto-puta skratiće, kako se procjenjuje, putovanje do Beograda na četiri sata, umjesto sadašnjih devet sati.

Šifei ističe da se kao najzahtjevniji dio ovog projekta pokazao most Moračica, dug 960 metara, ukupne širine 23,40 metara, sa četiri trake, koji je ujedno i najskuplji objekat na toj prioritetnoj dionici sa iznosom od oko 74,5 miliona eura.

CRBC je u špicu izgradnje, prema njegovim riječima, imala angažovanih oko 3.000 radnika, od čega 2.000 kineskih.

“Što se tiče iduće dionice auto-puta, od Mateševa do Andrijevice, planiramo da ove godine počnemo pregovore sa Vladom Crne Gore”, rekao je Šifei.