26-05-2023

Do kraja godine još 80 sadnica širom Crne Gore

Fondacija “Čini dobro”, u okviru zelenih inicijativa, pokrenula je projekat „Čini dobro, zasadi drvo” kojim se žele ozelenjeti dvorišta obrazovno-vaspitnih ustanova i ustanova socijalne i dječije zaštite, skrenuti pažnju na ekološka pitanja i dati doprinos u promjeni negativnih navika i odnosa koje imamo u Crnoj Gori prema očuvanju prirodnih resursa, biodiverzitetu, zagađenju vazduha itd.Ilustracija (Foto: Čini dobro)

Projekat mogu podržati pravna i fizička lica donacijom preko sajta Fondacije u periodu od 25. maja do 25. juna.

“Fondacija u nedjelji u kojoj se obilježava Dan planete Zemlje, 22. aprila, pokrenula je projekat „Čini dobro, zasadi drvo“ u okviru kojeg je zasađeno 90 sadnica u 18 obrazovno-vaspitnih ustanova i ustanova socijalne i dječije zaštite iz centralne i južne regije. Ono što nas posebno raduje jeste činjenica da su sve sadnice proizvedene u plasteniku JU SSŠ „Spasoje Raspopović”, Podgorica i da su rezultat zajedničkog rada učenica i učenika i njihovih nastavnica i nastavnika”, poručuju iz te Fondacije.

Ne smijemo, kažu, zaboraviti da je značaj drveća za čovjeka i planetu višestruk.

“Drveće ne samo da proizvodi kiseonik, već upija ugljen dioksid, sprječava eroziju, prečišćava zemljište. Pored ovoga, obezbjeđuje nam hlad u toku vrelih dana, smanjuje buku, štiti od jakih vjetrova, uljepšava okolinu, te da je dom i sklonište mnogih životinja. Stoga želimo da do kraja godine zasadimo još 80 sadnica različitog drveća, koje će hladovinu praviti u dvorištima vrtića, škola, dnevnih centara i drugih ustanova širom Crne Gore. Ove sadnice će takođe biti proizvedene u plasteniku Srednje škole „Spasoje Raspopović“”, navodi se u saopštenju.

Pozivaju da donacijom sredstava podržite projekat „Čini dobro, zasadi drvo“, jer sa malo truda i volje možemo zajedno učiniti mnogo za našu Planetu.