05-07-2014

Dodatna obuka i ovjera licenci za spasioce na vodi

Crveni krst Crne Gore, zbog povećanog interesovanja kandidata i potreba turističke privrede, organizuje dodatnu, petu obuku za nove spasioce na vodi, kao i dodatnu ovjeru licenci za postojeće spasioce.

Dodatna obuka i ovjera licenci za spasioce na vodi | Radio Televizija Budva

Sedmodnevna obuka počinje 8. jula u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Domu solidarnosti u Sutomoru, dok će se u sklopu nje organizovati i ovjera licenci 9. jula.

Svi zainteresovani kandidati treba da se prethodno prijave Nastavnom centru za obuku spasilaca.
Svaki kandidat prije same obuke mora uspješno položiti provjeru psiho-fizičkih sposobnosti u moru, koja podrazumijeva ispunjavanje određenih normi (ronjenje na dah – 20 metara i više, plivanje na 50 metara za 50 sekundi i plivanje na 300 metara za 6 minuta i 20 sekundi). Za sticanje licence spasioca potrebno najmanje 100 časova nastave (praktične, teoretske i prva pomoć), dok na završnom ispitu kandidati moraju da pokažu zadovoljavajuće znanje u oblasti plivačkih sposobnosti, teorije spasilaštva i pružanja prve pomoći.

Crveni krst Crne Gore je, u sklopu aktivnosti kojima se uključuje u pripremu turističke sezone, na dosadašnje četiri obuke edukovao 97 novih spasilaca na vodi, dok je prethodno edukovanih 366 spasilaca ovjerilo svoje licence na devet organizovanih ovjera. Tako su ukupno 463 spasioca spremna da budu angažovani na crnogorskim plažama i uređenim kupalištima.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.