25-12-2019

Dodijeljene nagrade za 526 đaka i nastavnika: Vi prenosite baklju znanja

Ministarstvo prosvjete dodijelilo je nagrade za 526 đaka i nastavnika iz Fonda za kvalitet i talente.

Dodijeljene nagrade za 526 đaka i nastavnika: Vi prenosite baklju znanja | Radio Televizija Budva

Iz Ministarstva prosvjete kazali su da je nagradu iz Fonda ove godine, od 2,5 hiljada prijavljenih, dobilo 526 nastavnika i đaka.

„Iz Fonda je nagrađeno 17 učenika i 16 nastavnika umjetničkih škola, 111 učenika i 107 nastavnika osnovnih škola (OŠ), 93 učenika i 85 nastavnika srednjih škola“, precizirali su iz tog Vladinog resora.

To je, kako su naveli, ukupno 429 dobitnika po Konkursu za dodjelu nagrade iz Fonda za kvalitet i talente.

Dodatno, iz Fonda su, kao i prošle godine, dodijeljene nagrade za 97 učenika koje je nagrada sljedovala, jer su osvojili neko od prva tri mjesta na državnom takmičenju u organizaciji Ispitnog centra i Centra za stručno obrazovanje, kao i na međunarodnom takmičenju u koordinaciji Ispitnog centra.

To znači da je ukupno nagrađeno 526 učenika i nastavnika.

Ministar prosvjete Damir Šehović, na dodjeli nagrada, kazao je da je resor na čijem je čelu prepoznao dio odgovornosti da Fond ne učine mjestom razdora među onima koji su nagradu dobili i onima koji nijesu, već mjestom susreta onih koji su nagrađeni i onih koji će tek biti.

To su, kako je rekao, učinili formiranjem petnestočlane komisije, koja je konsenzusom donijela svaku odluku.

Prema riječima Šehovća, ta komisija bila je i ostala garant posvećenosti tome da Fond bude primjer zajedničkog, otvorenog, temeljnog i poštenog procesa vrednovanja nevjerovatnih 2,5 hiljada pristiglih prijava.

„Vaša širina duha i blistav um, koje vam je znanje donijelo, biće iskra koja će rasplamsavati vatre narednih generacija. Od vaše iskre razgorjeće se baklja znanja i ostaćete upamćeni kod onih koji će je sjutra preuzeti. Tako će još jednom vaša pregnuća prevazići jedan životni vijek“, poručio je Šehović.

Šehović se, kako su kazali iz Ministarstva prosvjete, osvrnuo na važnost te nagrade i potrebu da svi grade sistem vrijednosti u kome će se radovati uspjesima drugih i u kome neće dozvoliti da priznanjima presudno oblikuju mišljenje o sebi.

„Mudrost da uočite istorijska postignuća, uvažavate iskustvo starijih i radujete uspjehu svojih prijatelja i kolega, daje jednu posebnu širinu duha“, naveo je Šehović.

Ljiljana Ražnatović, nastavnica u školi „Pavle Rovinski“, kazala je da nagrada vraća važnost prosvjetnom radniku u crnogorskom društvu.

„Mi nastavnici, heroji smo modernog doba. Misijom znanja i žive riječi borimo se protiv pošasti površnosti. Zapala nas je, doduše, sreća da se svakodnevno, na svom radnom mjestu, ogledamo u licu budućnosti, u uzrastanju naših učenika“, navela je Ražnatović.

Iz Ministarstva su kazali da ove godine dobitnici dolaze iz 21 opštine - Andrijevice, Bara, Berana, Bijelog Polja, Budve, Cetinja, Danilovgrada, Herceg Novog, Kolašina, Kotora, Mojkovca.

Nagrađeni su i učenici i nastavnici iz Nikšića, Plava, Pljevalja, Podgorice, Rožaja, Šavnika, Tivta, Tuzi, Ulcinja i Žabljaka. Najveći broj dobitnika dolazi iz Glavnog grada, a zatim i iz Nikšića, Bara, Pljevalja i Berana.

Nagrade su dodjeljivane u šest kategorija - nastavnicima umjetničkih, srednjih, osnovnih škola, i učenicima umjetničkih, srednjih i osnovnih škola.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su da je Bogdan Asanović iz škole „Andre Navara“ najbolji u kategoriji nastavnika umjetničkih škola.

Najviše bodova među nastavnicima srednjih škola imala je Sanja Ognjanović, nastavnica podgoričke gimnazije „Slobodan Škerović“.

„Najviše bodova u kategoriji nastavnika OŠ imala je Snježana Bošković iz OŠ „Olga Golović“ u Nikšiću.
Vasilije Basarab iz škole „Andre Navara“ je najbolji u kategoriji učenika umjetničkih škola“, rekli su iz Ministarstva prosvjete.

Kako su naveli, Dušica Kušljević iz pljevaljske gimnazije „Tanasije Pejatović“ je, među učenicima srednjih škola, imala najviše bodova.

Iz Ministarstva prosvjete rekli su da je među učenicima OŠ najviše bodova imala Jelena Jovović iz škole „Njegoš“ u Danilovgradu.

Fond za kvalitet i talente uspostavljen je posljednjom reformom obrazovanja iz 2017. godine, kako bi se razvilo sistemsko, godišnje nagrađivanje najboljih nastavnika i đaka, a prošle školske godine dodijeljene su prve nagrade.

Nagrade u prosjeku iznose hiljadu EUR.