21-09-2023

Dodjela Nagrade Milan Mladenović 2023 večeras u Makarskoj na festivalu „Modro i zeleno“

Dodjela Nagrade Milan Mladenović biće upriličena večeras sa početkom u 19:45h u Makarskoj u okviru festivala „Modro i zeleno“.


Foto: Zadužbina Milana Mladenovića

Nagradu je 2019. ustanovila Zadužbina Milana Mladenovića koja je suorganizator ovogodišnje ceremonije, ali i dvodnevnog festivala kojim će prigodno biti obilježen i rođendan frontmena EKV-a.

"Osim što je Makarska rodni grad Milanove majke Danice, i što mu je dugo bila ljetnji dom, Milanu Mladenoviću je Makarska bila i inspiracija za mnoge pjesme, posebno za „Modro i zeleno”, čiji naslov savršeno opisuje ambijent novog muzičkog festivala koji se organizuje 21. i 22. septembra. Kada u predvečerje vjetar sa Jadrana zapljusne obale Makarske, noseći sa njim slane note mora, osjeti se nešto više od običnog morskog bisa. To je melodija nasljeđa, odjek Milana Mladenovića koji se stapa sa
prirodnim ljepotama grada. Ovog septembra, mesto gde se spaja „modro i zeleno“ postaje epicentar sjećanja na lik i djelo jednog od najvećih muzičkih autora u regionu", naveli su iz Zadužbine u najavi događaja.


Mladenović u Makarskoj, Foto: Zadužbina Milana Mladenovića

Kako su naglasili, Nagrada Milan Mladenović, koja će se dodijeliti upravo u Makarskoj predstavlja više od
pukog priznanja.

"Ona je simbol inovacije, hrabrosti i umjetničkog izraza. Ona odaje počast onima koji se usude da kroče sopstvenim putem, odolijevajući pritiscima konformizma. Kroz Nagradu i Milanov duh nastavlja da živi, inspirišući nove generacije da budu odvažne, autentične i strastvene u svojoj umjetnosti."

„Modro i Zeleno”, kako su istakli, nije samo festival – to je putovanje kroz vremenski kontinuum muzike.

"Od kultnih rock himni Partibrejkersa do osvježavajućih melodija nove generacije umjetnika poput Dine Jashari, Artan Lili, Hiljsona Mandele, Vojka V… festival postaje most između prošlih vremena i budućnosti. U podnožju impozantnog Biokova svaki stih i svaka melodija dobijaju novi život. Kamenite ulice Makarske, koje su nekada odjekivale Milanovim koracima, sada postaju svjedoci novog muzičkog preporoda. I dok zalazak sunca boji Biokovo u crveno, melodije postaju himne koje slave život, ljubav i umjetnost", kazali su iz Zadužbine Milana Mladenovića.


Program Festivala, Foto: Zadužbina Milana Mladenovića

Dodaju da nije samo muzika ono što čini ovu manifestaciju posebnom. To je, smatraju oni, i sam duh Makarske,

"Taj „najveći mali grad na svijetu”, sada postaje domaćin muzičkim prvacima. Grad koji je uvijek živio u ritmu mora, sada prigrljuje ritmove rocka, punka, popa i alternativne muzike, stvarajući sinergiju koja se rijetko viđa. Tokom ova dva dana, 21. i 22. septembra, dok muzika bude odzvanjala među kamenim kućama, osjetiće se kako se prošlost i sadašnjost stapaju, kako granice između različitih generacija i žanrova postaju maglovite. Uz svaku izvedbu, sjećanja na Milanovu nezaboravnu karijeru postaju sve prisutnija, podsjećajući sve posjetioce na moć muzike da premosti vremenske i geografske razlike.

Dok se septembarski dani u Makarskoj pretvaraju u muzičke noći, dok se svjetla reflektora miješaju sa zvijezdama na nebu, prisustvo Milana Mladenovića postaje snažnije nego ikada, njegovo nasljeđe besmrtno, a Makarska potvrđuje svoje mjesto na mapi poštovalaca kvalitetne muzike", kazali su organizatori dodjele Nagrade i muzičkog festivala u Makarskoj.

Festival „Modro i zeleno” počeće večeras u Parku fra Jure Radića u Makarskoj, u organizaciji Turističke zajednice i Grada Makarske u saradnji sa Zadužbinom Milana Mladenovića.

Program festivala „Modro i zeleno”

Četvrtak, 21. septembar: Partibrejkers, Artan Lili, Dina Jashari, Rezerve i Pardon

Petak, 22. septembar: Vojko V, Hiljson Mandela, Djeca! i Ki Klop

Svi programi počinju u 20 sati, nije potrebna ulaznica, a svi programi su besplatni.