10-09-2022

Dogovorena saradnja sa 11 centara za dnevni boravak

Ministarstvo prosvjete dogovorilo je saradnju sa 11 centara za dnevni boravak, kako bi pružili dodatnu stručnu podršku djeci sa smetnjama i teškoćama u razvoju, saopšteno je iz tog resora.

Dogovorena saradnja sa 11 centara za dnevni boravak | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz Ministarstva su kazali da je dogovor postignut u okviru Programa „Ka podržanom razvoju i inkluzivnim kompetencijama”, koji se sprovodi u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori.

Oni su pojasnili da se podrška odnosi na djecu koja su uključena u redovan nastavni obrazovni proces u vrtićima i osnovnim školama, navodeći da su sačinili smjernice o korišćenju lokalnih resursa za podršku zajednici.

“Nakon inicijalno sprovedene analize potreba, mogućnosti i opcija u centrima za dnevni boravak i urađenih smjernica organizovana obuka za centre za dnevni boravak na temu “Rana intervencija, intenzivna interakcija, asistivna tehnologija” u Resursnom centru (RC) “Kotor””, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, nakon toga su iz Ministarstva sproveli savjetodavnu obuku za profesionalce iz zdravstva, odnosno pedijatre i patronažne sestre, za ranu intervenciju u prostorijama RC “1. jun”.

Iz Ministarstva su naveli da je paralelno sprovedeno savjetovanje za predstavnike komisija za usmjeravanje, centre za socijalni rad iz istih opština koje su uključene u program dodatne stručne podrške.

“Program se oslanja na rezultate programa sprovedenog tokom prošle godine, redovno praćenje potreba vrtića i škola, preporuka Izvještaja o sprovođenju Strategije inkluzivnog obrazovanja za prošlu godinu, kao i Programu saradnje Vlade i sistema UN”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su saopštili da je program orijentisan ka promociji inkluzivnih vrijednosti i praksi na nivou škole, osnaživanju kompetencija profesionalaca u sektoru obrazovanja za individualizovane i inovativne prakse, kao i jačanju dodatne stručne podrške za razvoj životno potrebnih i praktičnih vještina u saradnji sa drugim sektorima.

Kako su naveli, školama je preporučen model i realizovano je savjetovanje za uključivanje inkluzivnih mjera i aktivnosti u godišnje školske planove na osnovu primjene Indeksa za inkluzivnost.

“Urađen je model pristupačnog formata i sprovedeno savjetovanje za IT koordinatore svih škola sa ciljem da onlajn /online/ sadržaje i radni materijal izrađuju na ovaj način”, rekli su iz Ministarstva.