14-05-2021

Doigravanje za Svjetski kup: Drašković i Tomić poveli

U sjajnom ambijentu hotela Mediteran u Budvi juče je počelo doigravanje nakon kojeg će biti poznat predstavnik Crne Gore na Svjetskom kupu u šahu. Svjetski kup je jedno od najprestižnijih takmičenja u svijetu, a Crna Gora je po prvi put dobila svog predstavnika na njemu.


Foto: Šahovski savez Crne Gore

Učesnike je na početku pozdravio gospodin Vanja Drašković, član Upravnog odbora Šahovskog saveza i počasni potpredsjednik Evropske šahovske unije, saopšteno je iz Šahovskog saveza Crne Gore.

"Podsjetimo, pravo na doigravanje su stekla četiri prvoplasirana sa nedavno završenog Šampionata. Pa su se u polufinalnim duelima sastali: novi šampion, internacionalni majstor Luka Drašković i njegov kolega po tituli i prošlogodišnji šampion Blažo Kalezić, odnosno osvajači srebrene i bronzane medalje, velemajstor Dragiša Blagojević i fide majstor Aleksandar Tomić", kazali su iz Saveza.

U prvim partijama polufinala, ljubitelji drevne igre mogli su da vide sve ono što ona nosi sa sobom, a uspješniji su bili mlađi igrači, odnosno Luka Drašković i Aleksandar Tomić.

"U partiji Kalezić - Drašković, novi šampion se posle duže vremena odlučio za sicilijansku odbranu, pokazavši želju da želi borbu "prsa u prsa". Kalezić je odabrao varijantu sa velikom rokadom, ali je nepreciznostima omogućio Draškoviću da stvori prednost. Drašković je prvo osvojio centralnog pješaka na polju e4, Kalezić je zatim žrtvovao još jednog pješaka ali nije uspio da stekne kompenzaciju, pa je nakon reduciranja materijala bio prinuđen da preda partiju. U sjutrašnjem duelu, Draškoviću će voditi bijele figure i biće mu dovoljan remi."

Zanimljiva je bila i partija Aleksandra Tomića sa velemajstorom Dragišom Blagojevićem.

"Tomić je od početka partije pokazao želju za pobjedom, pa je već u otvaranju žrtvovao pješaka. Iskusni velemajstor Blagojević je prihvatio žrtvu i stekao minimalnu prednost nakon otvaranja. Igrači su dospjeli u cajtnot, a Tomić je polako preuzimao inicijativu i serijom preciznih poteza stekao prednost. Grubu grešku Blagojevića je propustio da kazni i forsirano dobije partiju, pa je nakon vremenske kontrole kada su igrači dobili po dodatno pola sata za razmišljanje na tabli nakon velike borbe bila pozicija u granicama jednakosti, međutim Blagojević je napravio seriju najpreciznosti, što je Tomić ovog puta kaznio i došao do velike pobjede. U sjutrašnjem duelu, bijele figure će voditi Blagojević", prenijeli su interesantne detalje iz Šahovskog saveza.

Današnje partije počele su u 15 sati. Veliki ulog i riješeni ishodi prvih partija garantuju sjajan šah i veliki borbu.

U slučaju neriješenog ishoda, takmičari će nastaviti borbu u ubrzanom i brzopoteznom šahu.

Organizator turnira u Budvi je Šahovski savez Crne Gore uz pomoć Uprave za sport i mlade.


M.S.