09-01-2022

Đoković će u ponoć saznati ostaje li u Australiji

Novak Đoković će večeras tačno u ponoć saznati da li će moći da ostane u Australiji i nastupi na Australian Openu ili će se morati vratiti u Srbiju i odustati od prvog Grand Slam turnira sezone.


Foto: Arhiva

Đoković je u četvrtak sletio u Australiju, no granična policija mu je zabranila ulazak u državu.

Najboljem teniseru svijeta su organizatori Australian Opena uz saglasnost dvije ljekarske komisije dali medicinsko izuzeće za nastup na turniru, ali je njegova viza poništena jer je izuzeće dobio na osnovu toga što je, prema njegovim navodima, 16. decembra bio pozitivan na koronavirus.

Australijanci tvrde da osoba koja preboli koronavirus ne može po automatizmu da uđe u njihovu državu, te je Đoković poslat u izolaciju u hotel do konačne odluke.

Đokovićevi advokati su uložili žalbu na 35 strana u kojoj navode brojne legalne propuste u ovom slučaju, s posebnim osvrtom na odobrenje medicinskog izuzeća koje su dale ATAGI i Komisija za pregled medicinskih izuzeća vlade Viktorije - dvije relevantne medicinske agencije na federalnom i državnom nivou.

Takođe, navodi se i da nigdje u Zakonu o biosigurnosti ne piše da prebolovani koronavirus u proteklih šest mjeseci nije kontraindikacija na vakcinaciju.

Suđenje će početi večeras u ponoć po srednjoevropskom računanju vremena, odnosno u 10 sati po lokalnom vremenu, nakon čega ćemo saznati da li će Đoković od 17. januara loviti svoju desetu titulu na Australian Openu i rekordnu 21. na Grand Slamovima ili će morati napustiti Australiju.

Izvor: RTCG