08-01-2023

Đoković preokretom do titule u Adelejdu

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je danas titulu na turniru u Adelejdu, pošto je u finalu slavio protiv Amerikanca Sebastijana Korde poslije preokreta sa 6:7(8), 7:6(3), 6:4.


Foto: EPA

Đoković je osvojio prvi trofej u 2023. godini i 92. u karijeri, čime se izjednačio sa Špancem Rafaelom Nadalom.

Na drugoj strani, 22-godišnji Korda nije uspio da osvoji svoju drugu ATP titulu.

Bio je ovo prvi duel srpskog i američkog tenisera u karijeri.

Do 4:4 u prvom setu nije bilo velikih uzbuđenja, a onda je Korda iskoristio prvu brejk loptu na meču i poveo sa 5:4. U narednom gemu je Korda servirao za set, imao je 40:0, ali je Đoković uspio da se vrati i izjednači, a potom i povede sa 6:5.

Nakon što je Korda u desetom gemu propustio tri set lopte, Đoković je u 12. propustio jednu, pa je sve riješeno poslije uzbudljivog taj-brejka u kojem je Amerikanac iskoristio sedmu set loptu. On je dobio taj-brejk sa 10:8 i prvi set poslije sat i 13 minuta igre.

U drugom setu nije bilo brejkova, iako je Đoković u trećem gemu propustio dvije, a Korda u 12. jednu brejk priliku. Ta jedina brejk lopta Korde je ujedno bila meč lopta, ali je Đoković spasio smeč udarcem. Peti teniser svijeta je potom odveo i drugi set u taj-brejk koji je na kraju dobio sa 7:3.

Kada je izgledalo da će i treći set biti riješen u taj-brejku, Đoković je u desetom gemu oduzeo servis rivalu i poslije velike borbe koja je trajala tri sata i devet minuta osvojio prvi trofej u 2023. godini.

Đoković se iz Adelejda seli za Melburn gdje će se od 16. januara boriti za svoju desetu titulu na Australijan openu.


(Sportski žurnal)