10-01-2022

Đokoviću odobrena viza

Sud u Australiji usvojio je žalbu najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića na odluku da mu se ukine viza za ulazak u zemlju.

Đokoviću odobrena viza | Radio Televizija Budva

Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Sudija Entoni Keli pročitao je odluku kojom ukida odluku da se Đokoviću ukine viza i nalaže vladi da plati troškove, javlja Gardijan.

Prema odluci Đoković treba da bude oslobođen iz pritvora u roku od 30 minuta i da mu se vrate pasoš i lične stvari.

Đoković se od srijede nalazio u imigracionom pritvoru koji su mu odredile vlasti Australije, gdje je čekao suđenje povodom žalbe koju je uložio na odluku o ukidanju vize.

Teniser je 5. januara uložio žalbu, a njegovi advokati su saopštili sudu da je Đoković preležao kovid 16.


Suđenje Novaku Đokoviću je počelo ali prenos je kasnio, imajući u vidu tehničke probleme. Sajt suda u Australiji nije funkcionalan pa suđenje Đokoviću, iako najavljeno za ponoć po našem vremenu, nije počelo na vrijeme.

Kako prenose svjetski mediji, u sudnici su samo stranke u postupku. Novaka Đokovića brani advokati Nik Vud i Pol Holdenson. Kristofer Tan je advokat države.

Glavni sudija je Entoni Keli.

Suđenje je počelo tvrdnjom Nika Vuda, Novakovog advokata, da je zbunjujuće što teniser nije odbijen ni zbog jednog konkretnog razloga, već zbog pomiješana dva razoga.

"To nije relevantan razlog za odbijanje", rekao je Vud.

Sudija tvrdi da nije zainteresovan za argument Novakovih advokata da je Đokoviću važno da kao profesionalac učestvuje na važnom sporstkom nadmetanju.

Novakovi advokati kažu da je pomiješan veliki broj dokumenata i da bi zbog toga sudija trebalo da ima razumijevanja.

Vud je rekao da je Đoković dao izjavu da ima medicinsku kontraindikaciju.

"U sklopu te izjave nije morao da pruži dokaze, iako jeste", kazao je Vuds.

On je ukazao da pojedinac koji naglasi da ima medicinsku kontraindikaciju od vakcinacije može da pruži dokaze o toj stvari od strane doktora.

"To može, ali ne mora", rekao je Vuds.

Sudija Keli je napomenuo da bi zahtjev za pružanjem dokaza zahtijevao parlament, bilo po uredbi ili zakonu, da je to bilo namjerno, i napominje da postoji 30 kaznenih penala prema Zakonu o biološkoj sigurnosti za kršenje - to jest, dovođenje u zabludu u izjavama kao sredstvo odvraćanja.

Sudija Keli je izjavio da je Đoković u intervjuu predočio "ako mi dopustite da razgovaram sa ljudima, pokušaću da dobijete ono što želite".

Njegov advokat je odgovorio da je njegov klijent učinio sve što je u njegovoj moći da pruži sve što je mogao i zaista je pružio medicinske dokaze prije nego što se ukrcao u avion.

Vud je ponovio da je očigledno netačno da određivanje biosigurnosti zahtijeva i deklaraciju o izuzeću i dokaz o izuzeću. Kaže da je samo prvo potrebno.

"Svaki zaključak da je Đoković prekršio odluku je pogrešan. Đoković je pružio dokaze i prije ukrcavanja i po dolasku", ocjenjuje Vud.

Prolazi se kroz Đokovićevu putnu deklaraciju prije nego što je stigao u Australiju. Popunio je njegov agent.

Vud, vezano za zahtjev za proglašenje vakcinacije, navodi da je Đoković tvrdio da se ne može vakcinisati iz medicinskih razloga.

Kada je od njega zatraženo da pruži dokaz, Đoković je dostavio dokument o medicinskom izuzeću od CMO u savezu Tenis Australija.

Sudija Keli kaže kako je stvar koja ga je zaista zaokupila status dokumenta priloženog od saveza Tenis Australija, i postavlja pitanje zašto ga nije prihvatio delegat koji je donio odluku o vizi.

"Ovdje su profesor i eminentno kvalifikovani ljekar pripremili i pružili podnosiocu predstavke medicinsko izuzeće. Pored toga, to medicinsko izuzeće i osnovu na kojoj je ono dato odvojeno je dala dodatna nezavisna ekspertska komisija koju je osnovala vlada Viktorije i taj dokument je bio u rukama delegata. Ono što me uznemiruje je šta je ovaj čovek više mogao da uradi", kaže Keli.

Vud je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova naglasilo da je Đoković ispunio uslove za putovanje bez karantina.

"On je dao izjavu, pružio dokaze iako nisu bili potrebni, a zatim je dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova ocjenu da prijava ispunjava uslove za putovanje bez karantina", kaže advokat.

Đoković u transkriptu razgovora sa carinicima kaže da je bio zbunjen, da je sve uradio kako treba, a ako nije onda bi volio da se obrati advokatima za savjet.

Vud napominje da je Đoković ušao u Australiju pod razumijevanjem da je njegovo izuzeće usljed kovid infekcije validno.

Advokat kaže da su to igraču dodijelila dva odvojena ljekarska odbora.

"Uradio je apsolutno sve. Angažovao se na svemu što je od njega zahtijevao savez Tenis Australia“, kaže Vud.

Advokat tenisera kaže da je Đokovićev pokušaj da zatraži pomoć "odbijen na lažnoj osnovi" i da u momentu odluke nije postojalo ništa drugo što bi bilo ko mogao da uradi da mu pomogne.

Sudija Keli je ponovo opisao uslove sa kojima se Đoković suočio kada je stigao blizu ponoći u Australiju.

Po njegovom opisu, posle nekoliko sati čekanja u četiri sata ujutru rečeno mu je da službenici namjeravaju da mu ponište vizu.

Navodi da Đoković nije razumio zašto jer je mislio da je sve dokaze o svom izuzeću od vakcinacije dao službenicima.

Đoković je potom zatražio više vremena, kako bi mogao da dobije savjet od svojih advokata i saveza Tenis Australia. Ali zvaničnici su ga pritisnuli da se ranije podvrgne ukidanju vize.

Đokovićevi advokati tvrde da su uslovi neprihvatljivi i da se prema njemu nepravedno postupalo.

Vud je ukazao na dokumente australijske Tehničke savjetodavne grupe za imunizaciju u kojima se navodi osnov za izuzeće.

"Vakcinacija protiv KOVID-19 kod ljudi koji su imali infekciju SARS-CoV-2 potvrđenu PCR-om može da se odloži za najviše šest mjeseci nakon akutne bolesti, kao privremeno izuzeće zbog akutne teške bolesti", kazao je Vud.

Londonski "Gardijan" prenio je da je Savezni okružni sud objavio nalog koji pokazuje da je sudija Keli pristao da dozvoli Đokoviću da prati ročište van hotela "Park", gdje se nalazi u pritvoru.

Rečeno je da ministarka unutrašnjih poslova, Karen Endrujs, mora pomoći da se podnosilac predstavke "dovede u prostorije kako su to odredili advokati podnosioca predstavke u ponedeljak, 10. januara 2022.godine, kako bi mu se dozvolilo da tamo ostane do završetka svakog saslušanja i da bi obezbijedio svoj siguran povratak u pritvor po završetku svakog ročišta".

U nalogu se, međutim, ne navodi odakle Đoković gleda današnje ročište.

Vud kaže da delegat ministra koji je donosio odluku o ukidanju Đokovićeve vize nije pružio dokaze da prethodna infekcija KOVID-19 nije valjan razlog za medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv virusa korona prije ulaska u Australiju.

"I u tom slučaju, jedini dokaz na koji se može osloniti su smjernice Atagi, koje kažu da se vakcinacija može odložiti do šest mjeseci od infekcije i da je to valjan razlog za medicinsko izuzeće", kaže Vud.

Oko tri i po sata nakon ponoći po našem vremenu, Novakovi advokati su završili svoje usmene podneske i predložili da sud izda nalog koji uključuje i puštanje Đokovića iz karantina.

Po proceduri, nakon teniserovih advokata govoriće Kristofer Tan, savjetnik savezne vlade, koji će govoriti oko pola sata, nakon čega slijedi pauza.

Sudu je prikazan i transkript razgovora između Đokovića i pripadnika Granične službe.

Viza je ukinuta u 7.29 časova, a Đoković je obaviješten u 7.42 sata. Tražio je do 8.30 ujutro da odgovori na obavještenje o otkazivanju i morao je da razgovara sa advokatima.

Vlada je odluku donijela na osnovu onoga što je on do tada pružio.

Vlada predlaže da se odgovor koji je dao Đoković računa kao odgovor na obavještenje o ukidanju vize, dok Đokovićev pravni savjetnik tvrdi da bi takvo tumačenje osporilo da neko ima pravo na odgovor. Smatra i da delegat ima preširoko diskreciono pravo da procjenjuje kakav je odgovor na obavještenje o ukidanju vize.

Vladin pravni savjetnik Kristofer Tan tvrdi da ne postoje dokazi da su službenici granične policije vršili pritisak na Đokovića.

Sudija Keli je rekao da na osnovu dostupnih dokaza ne bi mogao da sugeriše stvarnu namjeru pritiska ali da to iskjučuje zaključak da je Đoković ipak osjećao pritisak.

Saslušanje je trebalo da počne u 10.00 po lokalnom vremenu pošto je sudija Keli odbio zahtjev tamošnje vlade da suđenje teniseru bude odgođeno za srijedu.

Podsjetimo, Đoković je sredinom ove nedjelje otputovao za Australiju nakon što je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije kako bi učestvovao na prvom grend slem turniru u sezoni, ali mu je po dolasku u Melburn ukinuta viza.

On se od tada nalazi u prihvatnom centru za imigrante u Melburnu gdje čeka odluku suda na žalbu.