17-10-2022

Dolar ojačao prema korpi valuta

Vrijednost dolara u odnosu na korpu valuta na svjetskim tržištima je porasla i ove sedmice, jer su inflatorni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje snažni, pa čelnici američke centralne banke poručuju da ne odustaju od agresivnog povećanja kamatnih stopa.

Dolar ojačao prema korpi valuta | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je ove sedmice 0,5 odsto na 112,99 bodova.
Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,25 odsto, pa je cijena eura skliznula na 0,9720 USD, prenosi SEEbiz.

Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, 2,3 odsto na 148,7 JPY, najviši nivo u 32 godine.

U prvom dijelu sedmice dolarov indeks je stagnirao, pa i pomalo slabio. Međutim, ojačao je u drugom dijelu sedmice, nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u septembru porasle 0,4 odsto na mjesečnm nivou, a 8,2 odsto na godišnjem, što je nešto veći rast u odnosu na očekivanja analitičara.

Kako se inflacija i dalje kreće oko najviših nivoa u 40 godina, očekivanja na tržištu u vezi kamata nijesu se promijenila. Tim više što je i zapisnik s posljednje sjednice američke centralne banke pokazao da se čelnici Feda slažu da treba i dalje voditi restriktivnu monetarnu politiku.

Procjenjuje se da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. novembra ponovo povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 procentnih bodova.

Zahvaljujući tome, kurs dolara snažno je porastao prema japanskoj valuti i dostigao najviše nivoe u posljednje 32 godine.

Japanske vlasti zaprijetile su da će intervenisati na tržištu kako bi zauzdale prevelike kursne promjene, ali zasad to nijesu učinile.

Slabost jena posljedica je izuzetno labave monetarne politike, koju vodi japanska centralna banka, dok ostale banke u razvijenom svijetu zaoštravaju monetarnu politiku.

Tako se očekuje i dalje povećanje kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB) na sjednici u oktobru, moguće i za agresivnih 0,75 procentnih bodova, jer inflacija u eurozoni ne popušta, pa se u prosjeku kreće oko deset odsto.

Iako Fed i ECB podižu kamatne stope, dolar jača prema euru jer se procjenjuje da ima više prostora za to, s obzirom da je američka ekonomija i dalje vrlo stabilna, dok je evropska pod pritiskom energetske krize.