22-07-2020

Domaća produkcija u fokusu 34. izdanja Grada teatra

Festival "Grad teatar" ovog ljeta biće održan po 34. put i to od 24. jula do 22. avgusta. Na današnjoj pres konferenciji, upriličenoj na Trgu između crkava, o programu su govorili: direktorka "Grada teatra" Milena Lubarda Marojević, urednica književnog programa Svetlana Ivanović i predsjednik Savjeta te institucije Siniša Jelušić.Kako je najavljeno, fokus je zbog epidemiološke situacije stavljen na crnogorsku produkciju.

Direktorka JU "Grad teatar" Milena Lubarda Marojević kazala je da su, kada je epidemija uzela maha početkom marta, redukovali program na programe iz regiona i nastavili da se nadaju da će moći da realizuju produkcije i premijere. U međuvremenu, akcenat je, nužno na domaćim autorima.

Kako je naglasila, programi će se održavati u skladu sa važećim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), pri čemu će zdravlje svih biti na prvom mjestu. Prema njenim riječima, specifičnost ovogodišnjeg izdanja ogleda se u sljedećem:

"Ove godine festival na potpuno poseban način, više nego ikada do sad, treba da ima funkciju posebnog ventila za sve nas. U ovom trenutku kada imamo malo turista, poslije dugo vremena, pravimo festival koji je više namijenjen našim sugrađanima nego gostima Budve. I na takav način smo koncipirali program", istakla je ona dodajući da su, za razliku od likovnih i književnih programa, muzički i dramski, zbog epidemije koronavirusa, privremeno odloženi.

"Dogovorili se da programe koji treba da se odvijaju na Trgu između crkava za sada odložimo, do prvog avgusta", kazala je ona i ponovila da će se voditi računa o svim propisanim mjerama".

Ovogodišnji festivalski program "Grada teatra" će započeti 24. jula u prostoru crkve Santa Marija u 21 čas, otvaranjem izložbe "Savremena crnogorska skulptura" koja je dio fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore i trajaće do 22. avgusta.

Festival neće biti otvoren na očekivani način. Neće biti velikog okupljanja, kao ni koktela dobrodošlice.

"Ali i dalje smatramo da je svakom od nas u svakodnevnom životu neophodno i da od 9 sati postoji ventil koji ne nosi epidemiološki rizik, ali koji će nam omogućiti da skrenemo misli sa svakodnevnih problema", podvukla je Lubarda Marojević.

Što se tiče književnog programa, on će početi 25. jula gostovanjem Andrije Radulovića na Trgu pjesnika.

"Na Trgu pjesnika je koliko toliko lakše ispoštovati propisane mjere. Vidjećemo da stolice budu dovoljno razmaknute, gosti su dovoljno glasni da se mogu čuti. Kreirajući taj program opredijelili smo se za gostovanja iz Crne Gore, tako da ćemo ponovo dati jedan pregled žanrovskih promjena u književnoj produkciji kod nas", istakla je urednica književnog programa Svetlana Ivanović.

Ona je, pored ostalog, kazala da će 1. avgusta biti upriličeno gostovanje Stefana Boškovića, dobitnika ovogodišnje Nagrade EU za književnost. On će promovisati aktuelni roman "Ministar".

"Iskreno se nadam da ćete biti sa nama i bar u ovim razgovorima na Trgu sačekati neke bolje uslove za realizaciju i dramskog i muzičkog programa", rekla je Ivanović.

Predsjednik Savjeta "Grada teatra" Sinša Jelušić istakao je da je postojala ambicija da 34. festival bude respektabilan međunarodni događaj. To ove 2020. godine opravdano nije moguće realizovati, ali tendencija ostaje otvorena za neku od narednih godina.

"Bilo kako bilo ovo je samo jedan odbljesak onog kakav je festival trebao da bude. Nadamo se da će, sljedeće godine, ova prva premise biti uspješno realizovana. Ali to, ipak, nije u našoj moći", rekao je Jelušić.

M.S.