17-05-2021

Domaće kiselo mlijeko, zaštitnik organizma od bolesti

Za ljubitelje ove osvježavajuće namirnice posebnu radost predstavlja činjenica što može da se kombinuje sa raznim ukusima i jelima, a posebno sa voćem i slatkišima.

Domaće kiselo mlijeko, zaštitnik organizma od bolesti | Radio Televizija Budva

Foto: shutterstok

Uopšteno gledajući kakva ljekovita svojstva posjeduje kiselo mlijo, možemo reći da je u pitanju pravi prirodni zaštitnik organizma od raznih bolesti.


Prije svega, ono se lako probavlja u našim crijevima, stimuliše proces pražnjenja i, što je najvažnije, reguliše prirodan balans bakterija i crijevne mikroflore. Upravo se zbog svega navedenog preporučuje protiv zatvora kao najefikasniji lijek protiv ovog problema.

Proteini, kojih u ovom mliječnom proizvodu ima u izobilju, veoma lako se apsorbuju u naš organizam. Stoga je ovo jedna od glavnih namirnica koja se nalaze u ishrani sportista i rekreativaca. Sa druge strane, ugljenih hidrata ima oko 3 do 4 odsto, što je mala količina.

Kiselo mlijeko sadrži kalorije u zanemarljivim količinama, tako da ga bezbjedno mogu koristiti i osobe oboljele od dijabetesa, a posebno je preporučljivo za one koji žele da regulišu tjelesnu težinu.

Naučna istraživanja dokazala su da redovna konzumacija ovog mliječnog proizvoda sprečava bolesti kardio-vaskularnog sistema. Kiselo mlijeko kao lijek za srce od davnina se koristi u zemljama istočne Evrope, jer je poznato da štiti krvne sudove od nagomilavanja lošeg holesterola i pomaže njegovo uklanjanje iz organizma.

Njega i liječenje posledica opekotina kože predstavlja veliki problem koji je bolan, a nerijetko i skup. Bez obzira da li su u pitanju one nastale u kući ili van nje, naročito zbog dugog boravka na suncu, za sve njih postoji jedinstveno i prirodno rješenje. Kiselo mlijeko protiv opekotina je pravi i jedini izbor ukoliko želite brzo i efikasno da uklonite ove probleme, a da ujedno osjetite i momentalno olakšanje. Sve što je potrebno jeste da ovaj proizvod nanesete na djelove kože koji su iritirani i ostavite da se osuši.

Stoga je kiselo mlijeko protiv opekotina često glavni saveznik svih turista koji provode dosta vremena na suncu na plažama.

U cjelini, kada posmatramo kiselo mlijeko za zdravlje i njegova ljekovita svojstva, možemo dodati i činjenicu da je ova namirnica prirodni antibiotik koji jača naš imunitet i čuva nas od raznih bolesti, posebno prehlade i gripa. Pored toga, pospješuje eliminaciju toksina iz tela, pa nas čuva i od težih oboljenja.

Osobe koje imaju problema sa paradentozom svakako treba da konzumiraju veće količine kiselog mlijeka. Zbog visoke koncentracije kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, ova namirnica predstavlja prirodan lijek koji će da štiti, jača zube i spriječi njihovo ispadanje.

Osim toga, kiselo mlijeko kao lijek može da se koristi za zaceljivanje preloma kostiju, pošto pospješuje i ubrzava oporavak.

Evo i recepta kako napraviti kiselo mlijko na starinski način:

Od sastojaka vam je potrebno: 2 litra domaćeg punomasnog mlijeka (kravljeg),1 čaša kisele pavlake.

Priprema recepta: navedenu količinu mlijeka skuvajte i sklonite ga sa vatre da se malo ohladi, pri tom odmah odvojite 1 decilitar mlijka koje ćete pomiješati sa kiselom pavlakom u zasebnoj posudi. Ostavite da se sve ohladi, a potom postepeno sipajte prohlađeno mlijeko u kiselu pavlaku.

Veoma je važno da svo vrijeme miješate smjesu kako bi se što bolje sjedinila i da ne bi imala grudvice. Nakon toga, poklopite posudu poklopcem i uvijte je u veću kuhinjsku krpu. Bitno je da šerpa odstoji barem 6 sati na toplom mjestu, nakon čega ga možete otkriti, odložiti u frižider i služiti po želji.


Izvor: still